Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy mielõtt a hozzászólásomat megkezdeném, én is reagáljak erre az itt elõttünk elhangzott nemzeti alaptantervre vonatkozó kiterjesztésre a képviselõtársaink javaslatára. Én örömömet fejezem ki azért, mert jobb késõn, mint soha elv alapján a kormánypárti képviselõtársaink is elfogadják azt, hogy szükség van a nemzeti alaptanterv 18 éves korig történõ kiterjesztésére. Én magam részérõl ezt javasoltam már az elmúlt évben a kis csomag vitájában is, és úgy tûnik hogy akkor ez a javaslatunk nem talált támogatásra, most viszont úgy tûnik, hogy a kormánypárti képviselõtársak is megértették, hogy az ellenzéknek ezen a területen mennyire igaza van, tehát csak támogatni tudjuk a képviselõtársaink javaslatát.

A továbbiakban az ajánlás 1., 6., 10. és 13. pontjaihoz szeretnék hozzászólni, Orosz István képviselõtársam és Dobos Krisztina képviselõtársam már támogatólag szóltak, én szintén kérném a tisztelt képviselõtársakat, hogy ezeket a javaslatokat támogassák, annál is inkább, mert az a véleményünk, hogy a közoktatási rendszernek egy egységes egészet kell alkotnia, és ebbõl a

szempontból nem lehet az állami iskoláktól függetleníteni az alapítványi, magán- és az egyházi iskolákat sem. Különösen fel kell hogy hívjam a minisztérium és a kormánypárti képviselõtársaim figyelmét arra, hogy ebben a törvényben elbújtatva, de mégiscsak megtalálható az egyházi iskolák valamilyen módon lehetséges - tehát nem direkt módon -, hanem csak a lehetõségét magában hordó diszkriminációja, ez pedig alkotmányellenes. Na most ezek a javaslatok pontosan ezt a célt szolgálják feloldani, hogy erre ne legyen lehetõség, hanem a törvény is biztosítsa azt az egyenlõséget, amelyet a közfeladatokat ellátó egyházi, magán- és alapítványi iskolák elfoglalnak, és ebbõl a szempontból kérném a tisztelt képviselõtársaimat, hogy támogassák, pontosan annak érdekében, hogy az a sokszínû iskolarendszer, amely az elmúlt idõszakban, az elmúlt 6 évben kialakult, ez a sokszínû iskolarendszer ne csak fennmaradjon, hanem még tovább is fejlõdjön, hiszen ezeknek az iskoláknak a számaránya, amelyek együttesen a 3 százalékot nem túlságosan haladják meg, ez kevés ahhoz, hogy egy igazán sokszínû és európai értelemben vett sokoldalú oktatási rendszerrõl beszéljünk. Köszönöm szépen a figyelmet.

(Az elnöki széket G.Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyûlés alelnöke

foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage