Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony! Én a tárgyalt pontok közé tartozó, az ajánlás szerint 19. és 24. számon beadott módosító indítványom mellett szeretnék röviden érvelni, ha a tisztelt Ház megengedi. Mint azt az általános vitában már jeleztem is, két témacsoport köré csoportosulnak módosító indítványaim. Egyrészt a hazai nemzetiségi kisebbségek oktatása, másrészt a határon túli magyarság oktatásával összefüggõ kérdésekrõl. Mint ahogy Kovács Kálmán, elõttem szóló képviselõtársam mondta, jó volna hogyha a közoktatási törvény mint egy egységes egész mûködne, viszont tárgyalási módunk, a részletes vita természete önmagában nehézzé teszi azt, hogy az ember összefüggésében tudja a módosító indítványait indokolni. Az itt érintett részhez is, ami elsõsorban a hazánkban élõ más nyelvû, de magyar állampolgárokra vonatkozó, tehát kisebbségi oktatásra vonatkozó módosítványokkal foglalkozik, azt a nehézséget érzem, hogy a hatályos közoktatási törvény, amelynek 129 paragrafusa van, az most 104 paragrafussal történõ módosítása nyilvánvalóan koncepcionális ütközéseket fog eredményezni, mint ahogy egy koncepcionális megközelítés jelentkezik nyilván az én módosításaimban is.

Véleményem szerint ugyanis biztosítanunk kell, hogy a kisebbségek szakmai jelenléte éppen olyan mértékû legyen a saját oktatásuk vonatkozásában, mint amilyen a magyar anyanyelvûeké. És a jelenlét ugyanakkor ne csorbítsa a kisebbségi önkormányzatok jogát. Ezért az a véleményem, az Országgyûlésnek el kell fogadnia, hogy a kisebbségi oktatás szakemberei a magyar nyelvû oktatás szakembereivel mellérendelõ viszonyba kerüljenek.

Ennyi elõrebocsátása után hadd mondjam el azt, hogy tekintettel arra, hogy a NAT-tal kapcsolatosan a kisebbségekre vonatkozólag pusztán irányelvek megerõsítésérõl lehet szó a módosítvány alapján, ezért a kisebbségekre vonatkozó részletes követelményekre szükség van. Ezért fogalmaztam meg a 19. módosítványban egyrészt az óvodai nevelés országos alapprogramjára vonatkozólag egy ilyen igényt, valamint a 24. módosító indítványomban szintén a NAT-ból vett kifejezéssel a közösség-összetartó tényezõre vonatkozó kifejezéssel egészítettem ki a törvény beterjesztett módosítását. Kérem támogatását. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage