Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! A kétszintû érettségivel kapcsolatos véleményemet az általános vitában egyszer már megfogalmaztam, akkor körülbelül tízen voltunk jelen a parlamentben. Engedjék meg, hogy - most valamivel többen vagyunk - megismételjem azt, amit ott mondtam. Én tudomásul veszem azt, hogy jelenleg is kétszintû érettségi van, hiszen van egy sor tantárgy esetében közös írásbeli érettségi legalábbis. Az egy más kérdés, hogy külön javítják a felvételi szempontjából ezeket a dolgozatokat, és külön javítják az érettségi szempontjából, és a jegyek nem minden esetben azonosak.

Az igazi gondot számomra a most elfogadás elõtt álló felsõoktatási törvény rendelkezése és a közoktatási törvénytervezet rendelkezései okozzák. A felsõoktatási törvényben ugyanis az van, hogy a miniszternek joga van, kérem szépen, eldönteni azt, a Felsõoktatási és Tudományos Tanács véleményét figyelembe véve, hogy milyen területekre vesszük fel a hallgatókat, és csak ezeket támogatja, ezeknek lesz állami támogatásuk, és akiket nem ilyen szempontból, azok magánhallgatókként vagy saját maguk finanszírozta hallgatókként vehetnek részt.

(11.20)

Most ebben az esetben nyilvánvalóan ha azt gondoljuk, hogy aki emelt szintû érettségit tesz, az eleve bekerülhet a felsõoktatásba, akkor e kettõ nincs összhangban, akkor a miniszternek vagy nem lehet ilyen joga, és odamegy a hallgató ahova akar, és nyilván semmi jogunk nincs azt mondani, hogy ne a bölcsészkarra menjen, ahol hatszoros túljelentkezés van, vagy az orvoskarra, orvosegyetemre, ahol nyolcszoros túljelentkezés van, és ebben az esetben a kettõt valamilyen formában össze kellene hangolni. Én ezt az összehangoltságot hiányolom mindenképpen. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage