Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, és talán egy mondattal a Körösfõi képviselõ úr eddigi gondolataira reagálok. Teljesen igaza van, vagy legalábbis a mondandójának az elsõ részében, de ez a '93-as közoktatási és a szakképzési törvénybõl következik, tehát a módosítás ezen nem ront, nem javít.

Én mégis a kétszintû érettségi, illetve az érettségi kapcsán szeretném felhívni a képviselõtársaim figyelmét, hogy bár ugye a 46. számú módosításig tárgyaljuk, de a törvény módosításának 9. §-ának (1) bekezdése k) pontja az pontosan elõírja, 11-13. évfolyamon a gyerek vagy a fiatalok a vizsgaszabályzatnak megfelelõen tantárgyakat, és ha lehetõség van erre, akkor tanárokat is választanak. Ez egy más szintû - tehát ne akarjuk azt mondani, hogy azt legalizáljuk, ami jelen pillanatban van -, ez egy másfajta érettségi, mondjuk meg õszintén, hogy ez egy másfajta, kár lenne becsapni az embereket. Én úgy gondolom, hogy - természetesen - a diákok már korábban is választanak, amikor középiskolát - akár szakközépiskolát, akár gimnáziumot - választanak, sõt már akkor is, amikor általános iskolát választanak, sõt ha igazán õszinték vagyunk, akkor már az óvodában is. Ugye kiderül, hogy melyik óvodába kerül a diák - vagy akkor még nem is diák, hanem gyermek -, már akkor is választ. De az egy egészen más kérdés, hogy 16 éves korában választási kötelezettsége van, vagy pedig valamikor az élete során választási lehetõségei vannak, legyen az akár tíz év vagy akár tizenkét év, vagy tizennégy év, vagy akár tizennyolc év.

A másik nagyon jelentõs kérdés pedig, hogy mi történik, hol van annak a visszalépési lehetõségei, mert Horn Gábor képviselõ társam pontosan tudja, hogy fakultációt lehet választani, de fakultációt lehet cserélni is. Hiszen ha közben rájön, akkor a fakultáció az egy lineárisan felépített tananyagnak a bõvítésérõl szól, vagy mélyebb tanulmányozásáról szól, tehát nyilvánvaló, hogy az egy másfajta lehetõség mint ami a törvényben szabályoz.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage