Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Dobos Krisztina képviselõtársunk hozzászólására reagálva én csak annyit szeretnék mondani, hogy mindazok a javaslatok, amelyek az 52., 53., 54. pontban fogalmazódnak meg, azok mind a diákjogok szûkítésére vonatkozó javaslatok. Én azt gondolom, hogy Dobos Krisztina sem amellett érvel, hogy szûkíteni kellene a diákjogokat. Tekintettel arra, hogy elismeri, hogy van olyan intézmény, amely képes annak feltételét biztosítani, hogy a pedagógust is megválaszthassa az utolsó két évfolyamon a diák, ezért ennek a jognak a biztosítása - én azt gondolom -, hogy azon kevés intézményekben is célszerû, ahol erre biztosíthatók a feltételek.

Ami pedig az 53., 54-es módosító indítványt illeti - én azt gondolom -, hogy jelentõs szûkítés lenne, hogyha elfogadnánk a szövegrészek törlését, ugyanis az eljárásindítás az egy lényegesen bõvebb jog, mint hogyha csak az iskolaszékhez lehetne fordulni, az eljárásindításon belül lehet az iskolaszékhez is, mint ahogy ezt a törvény más paragrafusa egyébként ki is mondja.

Ugyanígy igaz ez az 54-es pontban a nevelési-oktatási intézmény irányításában való részvételre - mert hogy így szól a szöveg -, a jogszabályban meghatározottak szerint, vagyis tehát nincs arról szó, amit feltételez Dobos Krisztina, hogy itt a '70-es évek eleje térne vissza. Itt az tér vissza, az a jogállamiság, hogy jogszabályokban meghatározott jogosítványaikkal élve - vagy egyéni, vagy kollektív jogaikkal élve - a diákság valóban részt vesz irányítási funkciókban, de csak azokban és csak olyan módon, ahogy azt jogszabály meghatározza. Éppen e törvény - egyébként viszonylag precízen - rögzíti, hogy milyen egyéni és milyen kollektív jogokat gyakorolhatnak. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage