Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Én is itt a gyermek-, illetve a diákjogok kiterjesztésével kapcsolatos részhez, illetve ahhoz kapcsolódó módosító javaslatokhoz szeretnék hozzászólni.

Természetesen üdvözöljük azt, hogy a törvénybe kifejtésre került a gyermeki jogok, illetve a diákjogok kérdésköre, csak - mint már korábban is említettem - ez a kérdéskör nagyon egyoldalúan szabályozott, másik esetekben viszont problematikus is. Én különösen azt a pontot emelném ki a törvénybõl, ahol az szerepel, hogy amennyiben a tényállás nem tisztázható megnyugtatóan - itt a tanár és a diák vitáról van szó -, ebben az esetben a diák javára kell dönteni.

(12.00)

Én most ezt nem értem, a törvényalkotó elgondolását, mert olyan esetben, amikor a tényállás nem tisztázható megnyugtatóan, akkor egyszerûen nem lehet dönteni, és gondoltak-e arra a törvényalkotók, hogy az ilyen módon, egyoldalúan beemelt gyermeki jogoknál felrémlik annak a veszélye is, hogy a gyermekeknek túlságosan sok lehetõségük van olyan kérdésekbe is beleszólni, szakmai kérdésekbe is, amelyek nem elsõsorban rájuk vonatkoznak, másodsorban pedig ezek a részek a szülõnek a jogát is korlátozzák, ami problémát jelent. Ez a passzus, amit említettem az pedig egyértelmûen a pedagógusok jogosultságát és lehetõségeit fogja korlátozni, és attól félek, hogy végeláthatatlan pedagógus- és gyermekkonfliktusokat fog eredményezni, aminek az a következménye, hogy a pedagógusok nem tudják ellátni azt a munkájukat, ami egyébként kötelességük. Tehát ebbõl a szempontból a szabályozás nem megfelelõ és talán kissé egyoldalú, az lenne a szerencsés, hogyha a gyermeki jogok, diákjogokról és a gyermeki kötelességek és diákkötelességekrõl és a szülõk jogairól, kötelességeirõl összhangban rendelkezne itt a törvény. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage