Szõllõsi Istvánné Tartalom Elõzõ Következõ

SZÖLLÕSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Dobos Krisztina képviselõ asszony módosító indítványával, a magam részérõl, teljes mértékben egyetértek, támogatom és támogatásra ajánlom, még akkor is, hogyha most kicsit furcsa, hogy ezt éppen, úgymond, kormánypárti képviselõ mondja.

Röviden szeretném indokolni, hogy miért tartom ezt támogatásra érdemesnek, és figyelmükbe ajánlom. Azt gondolom, hogy az egész kérdéskört vissza kell vezetni az 1991-es XXXII. törvényhez. Ez a törvény elõírja, hogy a nevelési- oktatási, szociális, kulturális és egészségügyi intézményeket vissza kell tíz éven belül adni az egyháznak, azon intézményeket, amelyek kártalanítás nélkül 1948. január 1-je után az állam tulajdonába kerültek. Márpedig ha abból a ténybõl indulunk ki, hogy az alapfokú intézményeknek több mint 60 százaléka, a középfokú intézményeknek több mint 50 százaléka, a felsõfokú intézményeknek, most nem tudom pontosan, de nagyon nagy része az egyház tulajdonában volt, akkor ebbõl az következik, hogyha ezek az intézmények egyházi tulajdonba kerülnek vissza, akkor létezhetetlen, hogy a financiális problémája az itt munkát vállaló pedagógusoknak megoldatlan legyen.

A közalkalmazottiság nemcsak bérrendszer kérdése, hanem jelenti a túlmunka elrendelésének szabályait, általánossá tételét, a túlmunka finanszírozásának a megoldottságát, a közalkalmazotti szabadságot, a munkaköri pótszabadságot, a jubileumi jutalmat, a felmentési idõt, elküldés esetén esetlegesen a végkielégítés kérdését. Én úgy gondolom, hogy munkajogi, alkalmazási és a munkaviszony megszûnésével kapcsolatos kérdéskörben feltétlenül a közalkalmazottakhoz hasonló módon kell ezt szabályozni, annak ellenére, hogy természetesen az egyházi intézményben foglalkoztatottak nem lesznek közalkalmazottak. Ezért tartom rendkívül fontosnak Dobos Krisztina képviselõ asszony indítványát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal és a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage