Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Én is támogatom ezt a javaslatot, bár én más logika alapján, mint amit Szöllõsi Istvánné az elõbb elmondott, és én támogatom majd késõbb a törvény vége felé azt a megfogalmazást is, amelyik ezt a fajta kötelezettséget nemcsak az egyházi iskolafenntartókra terjeszti ki, hanem a más, egyéb nem állami, vagy nem egyházi iskolafenntartókra is. Hiszen, nemcsak ez az egy logika létezik, hogy a XXXII. törvény alapján egyházi tulajdonba adott egykori egyházi ingatlant képezõ iskolákban dolgozó pedagógusok helyzetét méltányosan kell kezelni, és nem lehet számukra lehetetlen helyzetet létrehozni. Ez kétségtelenül logika, de hosszú távon ennek az ereje, a jogszabályokat meghatározó súlya gyengül, véleményem szerint, ahogyan átstrukturálódik, változik a személyi összetétele ezeknek az intézményeknek.

Azonban egy másik logika független az idõtõl, ez pedig az, hogyha egy fenntartó közpénzt használ föl, állami normatívára tart igényt, akkor bizonyos felelõsséggel rendelkezik az alkalmazottai tekintetében is. És ez az a felelõsség, hogy ne legyen alacsonyabb az általa alkalmazott pedagógusok bére vagy javadalmazása, tehát nemcsak bérrõl, hanem más juttatásokról is szó van, mint a közalkalmazottaké.

Én azt gondolom, hogy ez az a logika, ami alapján támogatható hosszú távon is Dobos Krisztina javaslata, illetve az ebbe az irányba mutató kormánypárti javaslatok is. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage