Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. A 64. számon beadott módosító indítványomhoz kapott kormánypárti és ellenzéki támogatást elõre is köszönöm, és kérem képviselõtársaimat, hogy a saját pártjukban próbáljanak még további támogatást szerezni.

Tulajdonképpen nagyon lényeges kérdés, és úgy hiszem, hogy az, hogy közalkalmazotti elbírálásban részesülnek, egy nagyon jól, vagy a lehetõség szerint a legjobban megfogalmazott rendszer, hiszen itt arról van szó, hogy a kötelezettségek és a jogok ugyanúgy illessék meg, tehát a munkájukat elvégzõ pedagógusokat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy közalkalmazottá válnak, és természetesen nem azt jelenti, amit Hegyi Gyula képviselõtársam mondott, hogy a beleszólás joga az egyházak részérõl megjelenik, hiszen a szerzetestanár nem azért nem nõsülhet meg, mert tanár, hanem azért, mert szerzetes. Azért e két dolgot nem célszerû összekeverni, és én úgy gondolom,

hogyha egyszer vállalta a szerzetességet, akkor ehhez természetesen hozzátartozik.

A másik dolog, ami itt sokszor felmerült kérdés, hogy az alkotmányosság kérdése ebben a tekintetben tehát valahogy úgy vetõdik fel, hogy sérül, tulajdonképpen, az alkotmányosság kérdése, hiszen a közalkalmazottak az egy kategória, és ha úgy mondanám, hogy kvázi közalkalmazottak, vagy közalkalmazottakhoz közelálló, az egy másik kategória.

Én úgy gondolom, hogy az alkotmányosságának van egy olyan oldala is, hogyha valaki munkát vállal, és ezt a munkát a köz számára végzi el azonos kötelezettségekkel, akkor természetesen a felsorolt jogok is megillessék, és ne fordulhasson elõ, hogy az õ számára elõírt kötelezettségek jóval kevesebb támogatásban részesülnek, miközben ugyanúgy a társadalom által, és mindannyiunk által elismert nemzeti kultúrát terjesztik, és azt a kötelezettséget vállalják, hogy felkészítenek az alapvizsgára, felkészítenek az érettségi vizsgára, illetve teljesítik a tantervi kötelezettséget, és a tantervet pedig elfogadták.

Én úgy hiszem, hogy ezek azok az indokok, ami miatt kérem képviselõtársaimat, hogy ezt a 64. számú módosító indítványomat támogassák. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage