Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Azért kértem szót, mert Horn Gábor mostani hozzászólásában, annak az elején, a pedagógusok szakvizsgájáról beszélt, arról a tényrõl, amirõl már itt is ezt megelõzõ hetekben számtalanszor beszéltünk ebben a Házban. Egy dolgot le kell szögezni, amiben egyetértés van a parlamentben ülõ pártok között, hogy a szakvizsgára, a továbbképzések rendszerére szükség van. Ez növeli a pedagógusok szakmai színvonalát, az ott folyó munka színvonalát, professzionalizáltságát, növeli a szülõknek a biztonságát, a gyermekek által igénybe vett képzés színvonalát. Az az analógia is sokszor fölmerült ebben a teremben, amit elmondott az orvosokkal vagy a jogászokkal kapcsolatban, valóban kötelezõ a szakvizsga, és belátható idõn belül az alkalmazás feltétele ez.

Egyetlenegy pontban van itt vita közöttünk, és ezt én továbbra is vitathatónak és vitatandónak tartom, ez pedig az, hogy egy olyan képzésrõl, aminek a tárgyát, tartalmát nem látjuk ma még, mert nem kezdõdött el, aminek a finanszírozási módját, kiterjedtségét nem ismerjük, mert senki nem mérte ezt föl, senki sem számolta ki, errõl óvatosabban kell beszélni és rendelkezni is, mint egy olyanról, ami már egy bejáratott, jól ismert és látható képzés. A Nemzeti Alaptantervvel von párhuzamot, mondván, hogy az 1993-as törvényben leírtuk a nemzeti alaptantervet, ami akkor még szintén nem létezett, nem volt. Az analógia kicsit pontatlan, vagy mondhatnám úgy is, hogy sántít, hiszen a nemzeti alaptanterv azt megelõzõen, tehát az 1993-at megelõzõen, már 6 év óta egy vitatott, elõkészületek alatt lévõ anyag volt; a keretei 1993-ban már látszottak.

Ez vezetett többek között oda, hogy néhány hónapon belül, 1994 tavaszán a nemzeti alaptanterv alapelveit az akkori kormány kiadta, ki tudta bocsátani. Annak a tartalmát persze sokan vitatták, még az akkori kormánypártokon belül is, de hogy nem lett volna elõkészítve, és olyan értelemben ismeretlen, üres halmazzal lett volna dolga az akkori parlamentnek a NAT-ot illetõen, mint ahogyan most üres halmazzal van dolgunk, mikor a szakvizsgáról beszélünk, azt én kétlem. Az én emlékezetem másról szól.

Azt gondolom, hogy ha elkészülnek ezek a programok, futnak ezek a programok, akkor a törvény szabta 10-15 éven belül lesz olyan kormány, amelyik javasolni fogja, hogy ezt a szigorú, az alkalmazási feltételt is szerepeltetõ kitételt a közoktatási törvényben módosítsa. Bízom ebben, sõt, biztos vagyok ebben, hogy a következõ kormányzati ciklusok kormányai erre készek lesznek. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage