Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen. Akkor elnézést, hogy ne legyen keveredés, most két percre kaptam meg, és nem a hozzászólásra. Jó.

Két dologban szeretnék két percben reagálni. Az egyik az egyházi iskolák kérdése. Úgy gondolom, hogy már többször felmerült, és mindig az volt a válasz, hogy ezt nem itt kell rendezni, nem itt a helye. Ugyanakkor nyilvánvaló és bárki, aki belegondol abba, hogy egy oktatási intézmény nem függhet mindig az éves költségvetési törvénytõl, a léte egyáltalán vagy a mûködése, tehát úgy gondolom, és ebben kérem a képviselõtársaim támogatását, hogy ne az éves költségvetési törvényben rendezzük. Abban a pillanatban, hogyha a kormány majdan benyújtja az egyház finanszírozására a törvényt, akkor lehet azt mondani, hogy azon törvény elfogadása után bizonyos kérdések kerülhessenek ki a közoktatási törvénybõl, de az elképzelhetetlen számomra, hogy itt nem, hanem azt mondjuk, hogy majd valamikor fognak egy törvény benyújtani, amiben rendezni fogják.

(13.20)

Másrészt én úgy gondolom, hogy az egyházi intézményeket és az ott dolgozó pedagógusokat nem lenne jó, hogyha Horn Gábor képviselõtársam védené meg, mert akkor nagyon vészes helyzetbe kerülnének. Higgye el, hogy a püspöki kar, illetve azok az egyházi képviselõk, õk meg tudják védeni képviselõtársammal szemben is saját magukat.

A másik kérdés pedig, amiben szeretnék két percben még nagyon röviden reagálni, a szakvizsga kérdése. Én úgy hiszem, hogy amit Orosz István képviselõtársam feltett kérdést, azok olyan kérdések, amelyeket a pedagógusok, vagy azok, akik a szakvizsgát készítenék elõ, mert feltételezem, hogy zömében felsõoktatási intézmények tanárai, ugyanúgy feltesznek. Na most nagyon rossz, hogyha törvényben deklarálunk egy olyan szakvizsgát, amirõl senki nem tudja, hogy mi szerepel benne, és amiben a hasonlat rendkívül sántító volt, hiszen Pokorni Zoltán képviselõtársam elmondta, hogy a NAT-nak több változata is volt, nyilván tartalma idõnként módosult, de a keretei már léteztek. A szakvizsgának semmiféle kerete nem létezik, és zavart okoz, nem pedig segíti ezt. Amúgy mindannyiunk által támogatott pedagógusok minõségi (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ lejártát.) megújítását vagy a minõségi javítását. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage