Takács Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Ma a szakképzéssel, vagy a pedagógus szaktovábbképzéshez szeretnék én néhány gondolatot hozzáfûzni.

A felsõoktatási törvény az egyetemeknek autonómiát ad. Ezen belül univerzitásokat, integrációt szeretnénk létrehozni, megvalósítani, és lesznek majd olyan tagozatai vagy ágazatai a felsõoktatásnak, amelyet maximum hét évre képeznek, hogyha ez így valósul meg, hogy a törvény nem szól errõl a szakvizsgáról.

A másik. Csak szeretném emlékeztetni Horn Gábor képviselõtársamat, hogy a magyar közoktatás, illetve a minisztérium kísérletezett már egy hasonló módszerrel rendeleti úton. Néhányan, felsõoktatásban dolgozók részesei voltunk annak a tanári intenzív továbbképzésben folytatott kurzusoknak, amelyeket diplomával kellett zárni, és kritérium volt, hogy a diploma, illetve diplomadolgozattal kellett zárni. Aki ezt a dolgozatot megvédi, megkapja a nyolcszáz forint fizetésemelést, annak idején. Mivel nem volt törvényileg meghatározva ennek az intézménynek a mûködése, úgy szétmállott, mint annak a rendje, ki volt téve a költségvetés mindenkori szeszélyének, és ki voltak téve azoknak a lobbyknak, amelyek hol adtak az egyik megyének, hol nem adtak a másik megyének, hol adtak az egyik iskolának, hol adtak a másik iskolának. Nem hiszem, hogy ilyetén jellegû súlyos kérdést lehetne rendeleti úton szabályozni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage