Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Most kezdem. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, a zsidó kárpótlás óriási indulatokat kelt, hiszen óriási vagyont érint, amint azt a jelen lévõ egyik államtitkár úr az újságnak nyilatkozta. Ez a vagyon akár az egész magyar nemzeti vagyon összértékével azonos értéket is jelenthet. Eddig más ország ilyen rendelkezés alapján fizetési kötelezettségének nem tett eleget. Hisz elég ha arra utalok, hogy például a szudétanémetek esetében sem került erre sor, a magyar kitelepítettekkel kapcsolatban sem került erre sor. Miután a párizsi békeszerzõdés óta közel 50 év telt el és ugyanakkor a békeszerzõdésben egyéves határidõ volt megjelölve, ennek következtében több kérdés merül fel.

Elõször is szeretném az ország nyilvánossága elõtt megtudni miniszter úrtól, milyen összegre vonatkoznak a zsidó kárpótlásra vonatkozó igények? Tud- e konkrétumot mondani a miniszter úr? Igaz-e - ezt külön is megkérdezem -, hogy a kártérítés összege akár elérheti a magyar nemzeti vagyon összértékét, amint azt a kormány jelenleg is hivatalban lévõ államtitkára állította.

A magyar jogban - amint ön is tudja - öt év az elévülési idõ, vagyis ötven év elteltével joggal felmerül a kérdés, hogy a jelen esetben a magyar és a nemzetközi jog kollíziójának a feloldása miként képzelhetõ el.

Végül kénytelen vagyok megkérdezni öntõl (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), hogy milyen alapon tértek át a kormányhatározatnak az elõírásaival szemben egy olyan megoldásra, hogy a külügyminiszter terjeszti elõ ezeket az igényeket, hiszen a kormányrendelet értelmében a vagyoni kárpótlási folyamat lezárásáról szóló törvényjavaslatban ... (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Idõ, idõ.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage