Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõ Asszony! Örömmel veszem, hogy most már nemcsak ellenzéki, hanem kormánypárti oldalról is megjelenik az az aggodalom, amely a közigazgatási reform kapcsán azon szakigazgatási szervek munkáját kívánja fönntartani, amelyek a helyi intézményrendszernek, a növény-, állat-egészségügyi szolgálatoknak, a földmûvelésügyi hivataloknak és az FM- hivataloknak a fennmaradására vonatkozik.

Én örülök ennek. Annál is inkább, mert számos olyan törvényi kötelezettségünk van, amely mind az állat-, mind a növényegészségügyi vonalon, és a képviselõ asszony által is említett részarány-tulajdoni kiméréseknél az FM-hivataloknak külön hatósági jogosítványt biztosít. Ugyanis az már látszik, hogy mintegy 1,3 millió parcellát a megyei FM-hivataloknak, vagy azok jogutódjainak kell majd felosztani az arra jogosultak között, ugyanis a földkiadó bizottságok 65 százaléka már jelezte, hogy a munkáját nem képes befejezni ez év végéig, illetve ezen belül, a 65 százalékon belül mintegy 30 százaléka a bizottságoknak a következõ évben már nem is fog mûködni.

Ezért a közigazgatási reform kapcsán a minisztérium konzekvensen azt az álláspontot képviselte, hogy a megszûnõ FM-hivatalok, vagy a tervezett megszûnõ FM-hivatalok helyett a megyei mezõgazdasági igazgatóságok vegyék át a feladatkört, amelyek változatlan támogatási rendszer irányításában, szervezésében, a megyei szakszolgálatok koordinációs tevékenységének ellátásában, és nem utolsósorban a földkiadási tevékenység további folytatásában vállalhatnak tevékeny részt. A kormánybiztos úr ez irányú indítványunkat fogadókészséggel és pozitív hozzáállással bírálja el remélhetõleg. Viszont a döntés az önök kezében van, kedves képviselõtársak. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ugyanis mindenféleképpen törvénymódosításra lesz szükség. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage