Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Én azt gondolom, hogy erre adhatnék egy formális jogi választ, a törvény, a közoktatási törvény nem tiltja, a jelenleg tervezett változtatás sem kívánja meghatározni a tanár szexuális irányultságát, sem egyéb szexuális szokásait, hogy hányszor kell hetente nemi életet élnie és kivel, hogy egyéb részletekrõl már ne is beszéljünk. (Derültség.) E tekintetben tehát törvényes akadálya a dolognak nincsen.

Tartalmilag az, amirõl ön beszél, az egri eset, természetesen felháborító. De úgy gondolom, nem egyszerûen a homoszexualitás miatt, hanem két okból. Egyik, hogy egy tanár tanítványaival pornófilmen szerepel, ez természetesen felháborító. A másik, ugyancsak felháborító az, hogy egy tanár tanítványaival folytat szexuális viszonyt, teljesen függetlenül attól, hogy ez homo- vagy heteroszexuális kapcsolat. Úgy gondolom, természetesen a büntetõjog a kettõ között különbséget tesz, hiszen a beleegyezési korhatár a homoszexuális és a heteroszexuális kapcsolat esetében különbözik. Tehát adott esetben egy homoszexuális kapcsolattal a tanár bûncselekményt is megvalósít, míg egy heteroszexuális kapcsolattal csak erkölcstelen, de mindenképpen úgy gondolom, hogy egy tanár és tanítványa között éppúgy megengedhetetlen a szexuális viszony, ahogyan az orvos és a betege között, egy feljebbvaló és az alárendeltje között, általában bárkik között, ahol az egyik a másiknak kiszolgáltatott helyzetben van, és ezzel a kiszolgáltatott helyzettel visszaélhet.

A konkrét eset, az egri eset bûncselekmény. Bûncselekmény egyfelõl a kiskorú megrontása, bûncselekmény másfelõl a gyermekpornográfiát tartalmazó filmek felvétele, itt természetesen bûntetõjogi felelõsségrevonást kell alkalmazni. Mindazonáltal én azt gondolom, hogy a tanárról az iskolában egyáltalán ne derüljön ki a szexuális irányultsága. A tanár az iskolában tanít és nevel, és nem szexuális életet él. Ez az õ magánéletéhez tartozik mindaddig, amíg ezt nem a tanítványaival teszi. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage