Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Speciálisan Csongrád megyére aszálykár vonatkozásában nincs az FM-kormányzatnak külön pozitív elbírálási terve. A déli megyéket gyakorlatilag egyforma aszálykár sújtotta az elmúlt évben, ez vonatkozik Békés megyére, Csongrád megyére, Bács-Kiskun megyére, Hajdú-Bihar megyére, gyakorlatilag az Alföld azon részére, amely a legnagyobb mezõgazdasági termelõrégiót jelenti. A kormány 1995. december 27- én foglalkozott ezzel a kérdéssel, és az ön interpellációjában kijelentõ mondatként megjelenített állítása, mely szerint tudjuk, hogy az FM nem sokat, illetve semmit nem tett, akkor most fölolvasnám tételesen, hogy ne nagyon tévedjek, illetve ne legyen olyan. a szakszerûség hiányát tükrözõ válasz, amely esetleg megtévesztheti azokat, akik ebben az ügyben érintettek.

1. Az 1995. október 31-i állami garancia következtében beváltott, termelési célú, éven belüli lejáratú hitelekbõl keletkezett, állammal szembeni kötelezettségek kérelem alapján mintegy 903 millió forint értékben elengedésre kerültek.

2. Az 1995. évben elemi kárt szenvedett termelõk 1995. október 31-én még az Állami Fejlesztési Intézet Rt. közvetítéseként állami alapjuttatás formájában fennálló tõkepótló hitelei elengedésre kerültek, az ÁFI Rt. 760 millió forint követelés elengedésérõl adott ki ezidáig értesítést.

3. Az 1995. évi növénytermelés finanszírozásának érdekében felvett, éven belüli lejáratú hitelek és tagi kölcsönök után, amelyeket a pénzintézet vagy a tagi kölcsön nyújtója további 2-12 hónapra, de maximum 1996. december 31-ig meghosszabbított, a meghosszabbítás idejére is igénybe vehetõ a 10 százalékpontos kamattámogatás, valamint az elemi kár miatt további 10 százalékpontos többletkamat-támogatás.

Amennyiben a hitelhez állami garanciához is kapcsolódott, úgy a hitel meghosszabbításának idejére az állami garancia is automatikusan meghosszabbodik, a meghosszabbított hitelek összes értéke 1,8 milliárd forint, amelybõl 1,2 milliárd forint állami garanciás hitel.

Az 1995. évi növénytermelés finanszírozása érdekében a felvett azon állami garanciális hiteleknél, melyeket a pénzintézetek nem hosszabbítottak meg, hanem 1995. december 31-ig beváltottak, és így állammal szembeni kötelezettséggé alakultak át, ezen kötelezettségek teljesítésére összesen 145 millió forint értékben felfüggesztésre került a visszafizetés.

(14.50)

Emellett még további félmilliárd forint értékben a mezõgazdasági és fejlesztési alapról felvett hitelek visszafizetését az állam felfüggeszti.

Tudom, hogy ez nem nagy. Ez nem olyan támogatás, amely a kiesett kárt mérsékelheti, azonban egyetlen ország sem teheti azt meg, hogy bizonyos elemi csapás után a termelõket teljes kártalanításban részesítse. Azonban megvan annak a lehetõsége, hogy katasztrófaalapot hozzon létre. Ezt 1995-ben megkíséreltük azzal, hogy ehhez a katasztrófaalaphoz termelõi befizetéseket is várunk. Egy forint termelõi befizetés, egy forint állami támogatás. Egyetlenegy forint termelõi befizetés sem érkezett, úgy zárójelben jegyzem meg, valamint az ön által említett károk között a fagykár és a jégkár is szerepelt, amelyre köthetõ biztosítás. 1996-tól 30 százalékát a biztosítási díjnak az állam megtéríti.

Számos biztosítótársaság jelentkezett, amely hozambiztosítást is hajlandó ezen feltételekkel kötni, amelybe az aszály is beletartozik. Egyebekben azok, akik nem hajlandóak biztosítást kötni, a jövõre nézve hozambiztosítás esetén is az állami kompenzációból kizárásra kerülnek, amelyet azt hiszem, hogy valamennyien értünk, mert ha az adófizetõ pénzét adjuk ki, akkor elvárjuk azt is, hogy bizonyos önerõ és önsegélyes garancia is társuljon ehhez.

Még egy jó dolog, amelyet önök szavaztak meg itt az elmúlt évben: az önkéntes, önsegélyezõ biztosítótársaságok létrehozásához, és annak alaptõke- megteremtéséhez társaságonként félmillió forinttal az állam hozzájárul.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ennyi, amit jelen pillanatban a kormány tenni tud. Ez sok vagy kevés, ezt az ország helyzetével együtt szíveskedjenek értékelni, valamint figyelembe véve a termelõi felelõsséget is. Kérem, szíveskedjen válaszomat elfogadni. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage