Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Belügyminiszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! (Általános zaj a teremben.) Tisztelt Belügyminiszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt elnök úr! Engedje meg, hogy a benyújtott interpelláció szövegének ismertetése elõtt két- három mondatot pluszban mondjak, amely új tényeket nem fog állítani, tehát a Házszabálytól eltérni nem fogok. Ezt az interpellációt körülbelül 3 héttel ezelõtt írtam meg és nyújtottam be. Akkor még nem tudtuk, hogy 24 órán belül egy újabb tragédia fog bekövetkezni pittbull-ügyben, ami, ugye, a XVI. kerületben következett be. Ez az interpelláció csak most került sorra, úgyhogy el kellett dönteni, hogy azok után, hogy a múlt héten azonnali kérdések formájában ezt a témát körüljártuk, elmondjam-e vajon újra ezt a bizonyos interpellációt. A Házszabály alapján eltérni ettõl az interpellációtól nem tudok, új tényeket, új információkat nem közölhetek, és új kérdéseket nem tehetek fel a belügyminiszter úrnak, mint ami ide le van írva, de én biztatom és bátorítom önt, hogyha van újabb információja és elképzelése (Általános derültség a teremben.), akkor az általam fel nem tett kérdésekre is nyugodtan válaszoljon. Mondom ezt annak ellenére, vagyis annak fényében, hogy közben a Belügyminisztériummal egyeztetés már történt, tehát az ügy valamennyit haladt elõre.

Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Belügyminiszter Úr! 1993 óta a sajtó rendszeresen tudósít ezekrõl a tragédiákról, amelyeket pittbullok és harci kutyák követnek el. Ezeket a támadásokat alapvetõen kisgyermekek ellen, nõk ellen, idõs emberek ellen követik el. '93 novemberében egy 25 éves nõt a soroksári Duna-parton támadott meg egy falka, '94 márciusában Kaposváron egy bullterrier ugrott neki egy gazdával vitába keveredõ férfinak, júniusban pedig egy vagyonõr bullterrierje támadott meg egy nyugdíjas állampolgárt. A három incidens csupán egészen szelíd csetapaténak mondható az 1994. októberi halállal végzõdõ gödöllõi tragédiához képest, ahol egy 72 éves asszonyt téptek szét az ebek, és másnap Piliscsabán egy idõs nõ az egyik szemét vesztette el.

És a sor még nem zárult le, hiszen '95-ben Siófokon egy ötéves kislány sérült meg a fején, és közel másfél héttel ezelõtt a XVI. kerületben szintén egy kisgyermeket támadtak meg ezek az ebek.

Ezek a vadállatok rettegésben tartják a parkokban sétáló embereket, az egyéb kutyatulajdonosokat.

Kérdezem a tisztelt belügyminiszter urat: egyrészrõl, hogy milyen elképzelései vannak önnek arra vonatkozóan, hogy a gyermekeket és a polgárokat ezek a harci ebek ne fenyegessék, a másik kérdésem pedig, hogy megkezdõdött-e egy átfogó jogszabályozás, amely a nyugati országokra való tekintettel is, a tapasztalatokra tekintettel megkísérli megnyugtatóan rendezni ezt a kérdést. Köszönöm szépen, elnök úr, a türelmét, és várom a belügyminiszter úr válaszát.(Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage