Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Selmeczi Gabriella képviselõtársunk bátorítása olyan mértékben hatott rám, hogy élni kívánok vele. (Ismét általános derültség a teremben.) Ami ezt a kérdéskört illeti, és képviselõ asszony konkrét kérdéseit is, két héttel ezelõtt már egy részletes vitát folytattunk a kérdéskörrõl, én most egyrészt válaszolnék a

konkrét kérdésekre, természetesen, és az azóta történteket is összefoglalnám a kérdések kapcsán.

Ami az elsõ kérdést illeti, hogy 1994 óta hány szabálysértési eljárás indult az ominózus '94-es kormányrendelet óta, itt azt tudom elmondani, hogy a tiltott tenyésztés miatt három alkalommal indult eljárás.

(15.20)

Ebbõl - ez rendkívül kevés - két esetben az elkövetõt elmarasztalták, a kutyákat elkobozták. 1995-ben a rendõröknek ilyen kutyákkal szemben 26 esetben kellett intézkedniük, és egyébként pedig az ön által említett esetekrõl van egy felsorolásom. Mindegyik esetben különbözõ mértékû számonkérések voltak: az egyéves felfüggesztett szabadságvesztéstõl, mondjuk, a 36 000 forintos pénzbírságig különbözõ mértékben, illetve a gödöllõi ügyben bírói szakban van az eljárás, a vád gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének alapos gyanúja egyébként. Tény azonban, hogy az 1994-es kormányrendelet nem érte el a hatását, mert sem a kutyák behozatala, sem a kutyák tenyésztése, illetve szaporodása nem kapott gátat ettõl a törvényrendelettõl, ami tulajdonképpen nem véletlen, mert a javasolt szankcióknak valóban semmilyen visszatartó erejük nincsen. Én a két héttel ezelõtti vita kapcsán úgy ígéretet tettem arra, hogy áttekintjük a rendeletet és egy szigorúbb szabályozásra teszünk majd javaslatot, illetve a késõbbiek során az állatvédelmi törvényben lesznek olyan felhatalmazások, amelyek a szabályozás lehetõségeit megteremtik.

Ugyanakkor azonban a Fidesz képviseletében ön és egy képviselõtársa törvényjavaslatot nyújtottak be ebben a témában. A törvényjavaslatot megnéztük, és alkalmasnak tartjuk arra, hogy törvényi szinten szabályozza ezt a kérdést, illetve ez a törvényjavaslat is azt tartalmazza, hogy a kormányt felhatalmazza különbözõ szabályozások megtételére. Ezért a Belügyminisztérium nevében mondhatom, hogy mi ezt a javaslatot kisebb pontosítások után támogatni tudjuk. Meg tudjuk teremteni az összhangját a tervezett kormányrendelettel. A kettõ együtt feltehetõen megteremtheti most már valóban azt a jogi környezetet, amely szükséges ahhoz, hogy ezt a nemkívánatos, káros és az emberekre veszélyes jelenséget valóban érdemi módon legyünk képesek visszaszorítani. De az a kérdés merül fel, persze, hogy mikorra várható mindez. Én szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy most a rendkívüli idõszakban a parlament képes lenne ezt a törvényt megalkotni, ugyanakkor azonban õsszel nyilván az elsõ törvények egyike ez lehet, amelyet a parlament elfogadhat, és ebben az esetben addig az idõpontig a kormányrendeletet elõkészítik úgy, hogy a kettõ együtt léphessen hatályba, és megfelelõ szabályozást adjon ezen a területen. Így aztán arra a hármas számú kérdésre, hogy megkezdõdött-e egy átfogó jogi szabályozás az önök által benyújtott törvényjavaslatra is figyelemmel, igennel tudok válaszolni. Köszönöm a figyelmüket, és kérem a válaszom elfogadását. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage