Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!

A MOHOSZ 1974-ben állandó halászati jogot kapott MÉM-határozat alapján, amely 1977-tõl határozatlan idõre szóló jog lett. Az érintett települések lakói nagyon sok hátrányt szenvedtek, sok joguk csorbult, élet- és munkalehetõségeik beszûkültek. A MOHOSZ-tól, a korábban csak érdekképviseleti jellegû szervezettõl függött tehát, hogy a helybéli halászok folytatni tudják- e mesterségüket, azaz kapnak-e naptári évenként területi engedélyt? A poroszlói termelõszövetkezet évekig egyezkedett azért a MOHOSZ-szal, hogy halász foglalkozású tagjai munkát kapjanak. 1990-ben a MOHOSZ elnöksége már nem újította meg a szerzõdést a szövetkezettel. Évekig tartó vita, meddõ egyeztetés után a poroszlói Tisza-tó Halászati Szövetkezet megkísérelte a megegyezést a MOHOSZ vezetõivel, segítségét kérve az FM illetékeseinek és a megyében mûködõ országgyûlési képviselõknek. Ez év június 5-én a helyi polgármester segítségével egyeztetõ tárgyalásra került sor. A Halászati Szövetkezet kompromisszumos javaslatot tett. Kérve, hogy a 33-as úttól északra lévõ tórészleten folytathassa a halászati tevékenységét. Mindannyiunk megdöbbenésére a MOHOSZ képviselõje kategorikus nemmel válaszolt, nem kis cinizmussal ajánlatot is tett: vállalkozzanak a helybéli halászok külföldi horgászturisták kíséretére. Egyebekben elmondta, hogy a halászat kihalóban lévõ mesterség, és a szövetkezet részére a mûködési terület biztosítása horgászok érdekeit sérti.

Most nem elemzem a MOHOSZ egyeduralkodói magatartását. A helyben élõ emberek érdekeinek semmibevételét. Az eset tanulságaképpen azt érzem rendkívül súlyosnak, hogy kellõ jogi szabályozás híján a fõhatóság jó szándékkal, de tehetetlenül asszisztál ehhez a háborúhoz.

Kérdezem államtitkár urat: Mely szervezet ural még kizárólagos joggal élõ vizet, folyamszakaszt vagy tavat? Mely vizeken úr még a MOHOSZ? És reménykedhetünk-e abban, hogy végre megszületik a halászatról szóló törvény és ebben rendet teremtünk, valóságosan egyeztetve a halászat és a horgászat érdekeit? Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage