Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr!

Abból, hogy a rendelkezésre álló idõkeretben nem sikerült az interpellációt végig elmondani, világosan következik, hogy az interpellációs idõkeretek sem alkalmasak arra, hogy egy ilyen horderejû kérdésrõl érdemi vitát és polémiát folytassunk. Ezért én megpróbálok nagyon szigorúan ragaszkodni az ön által felvetett kérdésekhez, és csak szinte tõmondatokban azokra a választ megadni.

Való igaz, hogy 1990-ben az Alkotmánybíróság a halálbüntetést alkotmányossági okokból eltörölte, de ezt követõen Magyarország csatlakozott az Európa Tanács és egyéb nemzetközi egyezményekhez, amely egyezmények jegyzõkönyvei egyértelmûen tiltják a részes államokban a halálbüntetés létét és alkalmazását. Hadd hívjam fel a figyelmét éppen a múlt héten lezajlott európai igazságügy-miniszterek konferenciájára, ahol az Európa Tanács fõtitkárhelyettese arról adott tájékoztatást, hogy Oroszország olyan feltétellel kerülhetett az Európa Tanácsba, hogy három éven belül gondoskodnia kell a halálbüntetés eltörlésérõl. Nem kívánok abba a polémiába most hosszasan belemenni, hogy mekkora és milyen régi vita van a szakmában a halálbüntetés indokoltsága, visszatartó ereje és bûnözéscsökkentõ vagy -növelõ hatása között. Azt azonban senkinek nem sikerült még bizonyítani, hogy összefüggés lenne a halálbüntetés megléte, illetõleg az emberölések csökkenése között, továbbá azt sem sikerült biztosítani, hogy a gyilkosságokat elkövetõk tudata és lelke vajon átfogta-e egyáltalán, hogy ezért akár halállal is bûnhõdnének,

és ez tarthatta volna õket vissza a bûncselekmény elkövetésétõl, nem beszélve a bírói tévedések kiküszöbölhetetlenségérõl.

Én azt gondolom, hogy az a felfogás, ami az utóbbi hetekben megjelent némely ellenzéki frakciók képviselõiben, az egy Janus-arcú felfogás, mert amennyiben a halálbüntetés visszaállítódik, akkor az nem átmeneti jelleggel, ennek feltételei egyébként is még körvonalazhatatlanok. Azt gondolom, hogy ilyen nem létezik. Az alkotmánynak egyébként természetesen nem témája a halálbüntetés, hiszen a kormánynak sem a nemzetközi egyezményeket, sem az alkotmányt e tekintetben megváltoztatni akaró szándéka nincs. Köszönöm figyelmüket. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage