Györgyi Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfõbb ügyész: Elnök Úr! Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Képviselõ úr interpellációjában említette, hogy a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja több alkalommal is utalt a halálbüntetéssel kapcsolatos büntetõi rendelkezések felülvizsgálatának szükségességére. Ismereteim szerint e tárgyban törvényjavaslat benyújtására nem került sor. Engedje meg, hogy a kérdésekre sorban válaszoljak. Én ötöt kaptam, ebbõl kettõ és fél hangzott itt el.

Az elsõ kérdésnél szóvá kell tennem, hogy megfogalmazása sajátszerû, azért mert kérdésnek feltüntetve egy súlyosan sértõ állítást tartalmaz, amelyet illõ tisztelettel, de határozottan vissza kell utasítanom. Tájékoztatom (taps a kormánypártok soraiban) a képviselõ urat és a tisztelt Országgyûlést arról, hogy az ügyészség az alkotmánynak megfelelõen minden embernek az alapvetõ jogait tiszteletben tartja.

A második kérdéssel kapcsolatban: az új alkotmány elõkészítésének munkálatait az Országgyûlés alkotmányelõkészítõ bizottságában a nyilvánosság kizárásával folytak. A Magyar Köztársaság alkotmányának szabályozási elveirõl szóló országgyûlési határozati javaslat a halálbüntetés kérdésével nem foglalkozik, errõl a határozati javaslatról a tisztelt Ház elõtt most folyik a vita. Ami a halálbüntetéssel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeket illeti, ezek egyrészt a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezség okmányának második fakultatív jegyzõkönyvével, illetve az Európai Emberi Jogi Egyezmény hatodik kiegészítõ jegyzõkönyvével függenek össze. Elõbbit ez az Országgyûlés az 1995. évi II. törvénnyel emelte törvényerõre, az utóbbit pedig még az elõzõ Országgyûlés a 1993. évi XXXI. törvénnyel. Az ezzel kapcsolatos nemzetközi jogi helyzetet az igazságügyi miniszter úr az elmúlt napokban ismételten megvilágította, többek között a Népszava június hó 1-jei számában közölt interjúban. Ezért ez ma már közismertnek tekinthetõ. A legfõbb ügyész feladatkörébe nem tartozik az illetékes nemzetközi szervezetek tájékoztatása, és nem tudok arról, hogy Magyarország felfüggeszteni kényszerülne a nemzetközi megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. Ami az Egyesült Államokra való hivatkozást illeti...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage