Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Székesfehérvár és vonzáskörzetébe tartozó néhány település a rákhegyi ivóvízbázistól vásárolja ivóvizét. Korábban ez a jó minõségû ivóvíz a bauxitbányászás mellékterméke volt. A bányamûvelés megszüntével és valószínû, a csapadékos idõjárás miatt, nem utolsósorban a rendkívül drága vízdíj miatt megemelkedett az elhagyott bánya területén a vízszint. Az illetékesek intézkedéseket tettek az ideiglenes vastalanítás és a tisztítás érdekében. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata lakosai érdekében átmeneti intézkedéseket is hozott. A vízmûvállalat csökkentette a vasas víz borsos árát. Az elmúlt hetekben az ország más térségeibõl is riasztó híreket hallhattunk a víz magas arzéntartalma, nitráttartalma következtében elõállt nemkívánatos helyzetekrõl.

Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt években nagyarányú fejlesztések voltak állampolgári, önkormányzati és kormányzati összefogással az egészséges ivóvízellátás érdekében. Ezt az idõszakot jellemezte az is, hogy rendkívül dinamikusan, szinte hatványozottan nõtt a víz díja, ára, amelyben ma még mindig meghatározó szerepet játszik a kormány által megállapított ár. A vízminõség rendkívül nehezen tartható, mivel a bányamûvelések korlátozása, a lakossági fogyasztás visszaesése, és nem utolsósorban a talajba juttatott szennyvizek és anyagok regionális szempontok figyelembevételét is megkövetelné elfogadható áron.

Tisztelt Miniszter Úr! Mit kíván tenni a székesfehérvári és az ország más térségében jelentkezõ vízminõségromlások megakadályozására? Milyen intézkedéseket tervez az ivóvízbázis térségi védelmére anélkül, hogy a víz díja jelentõsen megemelkedne? Mivel ezen kérdésem feltételére, megfogalmazására egy hónappal ezelõtt került sor, az azóta bekövetkezett, az országban különbözõ helyeken jelentkezett vízminõségromlásokkal (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) kapcsolatos észrevételeimért miniszter úrnak majd a kérdés feltevése után fogom átadni. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz részérõl.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage