Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Mint ismert, hazánk ivóvízellátásának több mint 90 százalékát felszín alatti vizekbõl nyerjük. Minél sérülékenyebb a vízbázis földtani környezete, annál nagyobb a szennyezõdésnek a veszélye.

A kormány múlt évben fogadta el az ivóvízbázis-védelemre kidolgozott speciális célprogramot. Ennek elsõdleges célja a felszín alatti vízbázisok

biztonságba helyezése. Rövidesen a kormány elé visszük az ország csatornázási és szennyvíztisztítási átfogó programját, hasonló céllal. Székesfehérvárott a szélsõségesen csapadékos idõjárás miatt megemelkedett a vízszint, aminek következtében valóban nõtt az ivóvíz vastartalma.

Megnyugtatásul elmondhatom, a szennyezõdés nem káros az egészségre, az ivóvíz minõségét mind az illetékes vízmûvek, mind pedig a helyi állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat folyamatosan ellenõrzi. A rákhegyi vízbázis vízminõségváltozásáról, tehát az ivóvízbázis védelmérõl az érintett önkormányzati, vízügyi, egészségügyi, környezetvédelmi szakemberek május 20-án megbeszélést tartottak. Az a döntés született, hogy a Dunántúli Regionális Vízmû Részvénytársaság meglévõ, jelenleg üzemen kívüli víztisztító mûvét a legrövidebb idõn belül üzembe kell helyezni.

A DRV Rt. a szükséges elõkészületeket megtette. Ennek eredményeként a víztisztító mû egy-két héten belül üzembe helyezhetõ, addig is a DV Rt. az átadott víz árából 20 forint köbméterenkénti díjengedményt ad. Mindezeken túl megnyugtatom képviselõ urat, hogy a Székesfehérváron tervezett vízminõségi javító intézkedések miatt az ivóvíz ára nem fog emelkedni.

Ami a többi térségi hasonló problémákat illeti, ezeket folyamatosan vizsgáljuk, de köszönettel veszem, ha ezekre vonatkozó további kérdéseit képviselõ úr átadja, azokat természetesen megvizsgáljuk és meg fogjuk válaszolni. Köszönöm a kérdését. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage