Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! 1995. május 1-jével szûnt meg a háztartási tüzelõolaj- utalvány. A Magyar Demokrata Fórum többször tiltakozott, mert a kormány eszköztelen volt, és 350 ezer utalványos jogos igényéhez méltányos megoldást nem talált. Azért tiltakoztunk, mert a hto-utalvánnyal történt visszaélések megszüntetésének az árát több tízezer család és az önkormányzatok fizették meg. A kormány elzárkózott két megoldás elõl is: az adóterhek csökkentése elõl, illetõleg, hogy a fogyasztási adó visszatérítését valamilyen úton-módon oldja meg a kormány. A kompenzálásra biztosított elsõ 5 milliárd forint szinte ablakon kidobott pénz volt. Ebben a kormány a saját hibáját is elismerte.

A második, a 7 milliárd forintos kompenzáció már valóban segített az arra rászorultak gondjain. Azonban a miniszterelnök úr 1995 novemberében írt egy levelet, majd itt az Országgyûlés elõtt szóban is megerõsítette azt, hogy megállapodás született a Magyar Köztársaságnak biztosított 500 millió márkás német hitelprogramról. A szándékok szerint - idézem a miniszterelnök úr levelét - "ennek egy része éppen az olajtüzelés kiváltásához fog támogatást nyújtani az erre rászoruló családoknak".

A télre készülõ családok érdekében kérdezem államtitkár urat, hogy mikorra várható a miniszterelnök úr ígéretének beváltása. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage