Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Mindenekelõtt azzal kezdeném, amit ön is elmondott a kérdése középsõ részében, hogy a probléma kezelését tekintve ennek az évi költségvetésnek a keretében a Ház valóban megfelelõ döntést hozott a mi megítélésünk szerint, és ezt sokféle tapasztalat alátámasztja. Amióta ez a rendezés megszületett, azóta az egész hto-problémával kapcsolatos panaszok és jelzések egészen a minimumra szorítkoztak. Tehát elsõ válaszom az erre az indirekt kérdésre, hogy úgy látjuk, hogy alapvetõen rendezett a probléma a mostani költségvetéshez, és nyilván majd ezzel foglalkozni kell a következõ évi költségvetés keretében is.

Ami most már konkrétan ezt a hitellel összefüggõ ügyet illeti, mindenekelõtt szeretném elmondani, hogy a kormány várhatóan a jövõ heti ülésén fogadja el véglegesen azt a konstrukciót, melynek lényege, hogy a lakótelepi panel- és egyéb iparosított épületek energiatakarékos rekonstrukciójához kedvezõ feltételekkel hitelforrás áll majd a lakosság rendelkezésére.

(16.30)

Ennek alapja a német szövetségi kormány garanciájával ellátott hitelkeret, mely költségvetési forrásból finanszírozott kamattámogatással egészül ki. A kormány döntött arról, hogy a fenti hitelrendszer kibõvítését meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy azt azok is igénybe vehessék, akik a háztartási tüzelõolajra épülõ fûtést akarják más, energiatakarékos fûtési módra cserélni.

A hitelkonstrukció e téren történõ kiterjesztésérõl a kormány csak az alapkonstrukció iránti tényleges igény felmérését követõen tud dönteni. Ez kora õszre várható, ezért azt javasolom, hogy az õszi ülésszak megkezdését követõen térjünk vissza erre a kérdésre. Köszönöm megtisztelõ érdeklõdését. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage