Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt frakcióvezetõje tegnapi napirend elõtti felszólalásában éppúgy, mint a mai azonnali kérdésében egy egy évvel ezelõtti sajtónyilatkozatomra hivatkozva támadott. Természetesen nagyon megtisztelõ, hogy a képviselõ úr ilyen aggályos figyelemmel kíséri sajtóbeli megnyilvánulásaimat, de szeretném megkérni, hogyha legközelebb a szövegösszefüggésbõl kiragadva idéz valamit, akkor azt legalább ne úgy tegye, hogy pont az ellenkezõjét lehessen érteni alatta, mint amit mondtam.

Abban a nyilatkozatban amellett érveltem, amit az Alkotmánybíróság is elõírt, hogy tudniillik az általa csak "zsidó kárpótlásnak" nevezett '47. évi párizsi békeszerzõdés vonatkozó cikkeinek végrehajtása csak szakaszos és részleges lehet, annál is inkább, hiszen a teljes vagyoni állapot, az eredeti vagyoni állapot helyreállítása az elmaradt hasznokkal és kamatokkal együtt olyan mértékû összeg lenne, ami összemérhetõ a teljes magyar nemzeti vagyonnal. Ezt mondtam, és nem érveltem az állami, a költségvetés lehetõségeit meghaladó állami kötelezettségvállalás mellett, nem érveltem, mégpedig három okból. Egyrészt azért, mert az Alkotmánybíróság határozata e tekintetben világosan elõírja, hogy ennek az eljárásnak a költségvetés teherbíróképességével összhangban kell lennie, nem érveltem másodszor azért, mert ez - mint igyekeztem rámutatni - fizikailag is lehetetlen, és nem érveltem harmadszor azért, mert a kormányt támogató politikai erõk egyike sem vallotta soha a teljes körû vagyoni kárpótlás gondolatát.

Ebben a Házban egyetlen párt van képviselve, amelyik zászlajára a teljes körû, az eredeti vagyoni állapot helyreállítását tûzte, ez a Független Kisgazdapárt, és tudomásom szerint a képviselõ úr által csak zsidó kárpótlásnak nevezett ügyben is csak egyetlen képviselõ vallja az "in integro restitutio" elvét, és õ is a Független Kisgazdapárt frakciójához tartozik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage