Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az MDF képviselõcsoportja külön szavazást kért az ajánlás 25., 26. és 27. pontjairól, illetõleg szavazást kért ezek alternatívájáról a kiegészítõ ajánlás 1., 2. és 3. pontjai szerint.

Az igazságügyi miniszter úr a kormány nevében tájékoztatta a frakciókat arról, hogy a kiegészítõ ajánlás 4., 5. és 6. pontjait támogatja. Így ezekrõl az indítványokról egyszerre határoz az Országgyûlés. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az alkotmány 24. § (4) bekezdése szerint a Házszabály módosításához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Most tehát a kormány által támogatott javaslatokat teszem fel szavazásra, az elõbb ismertetettek szerint.

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 230 igen, 64 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta. Tisztelt Országgyûlés! Most az MDF-frakció által kért külön szavazási igényeknek megfelelõen, az Országgyûlés dönt a 25., 26. és 27. támogatott javaslatokról és ezek alternatívájáról, a kiegészítõ ajánlás 1., 2. és 3. pontjairól.

Tisztelt Országgyûlés! Dávid Ibolya javaslata szerint a napirend elõtti felszólalásokra minden egyes ülésnapon sor kerülhessen és a képviselõcsoport vezetõje által megbízott jogosult a felszólalásra. A kormány képviselõje háromperces észrevételt tehessen. Maradjon el az a rendelkezés, amely szerint a köztársasági elnök és a miniszterelnök napirenden kívüli felszólalási idõkeretét a Házbizottság állapítja meg. Szigethy István és Koscsó Lajos javaslata szerint az ülés napirendjének megállapítása elõtt: tehát ülésenként kerüljön sor a napirend elõtti felszólalásokra, és csak a képviselõcsoport vezetõje kapjon szót. A kormány képviselõje ötperces idõkeretben észrevételt tehet. A köztársasági elnök és a miniszterelnök napirend elõtti felszólalásával kapcsolatos házbizottsági jogosítványt tartalmazó rendelkezést õk is el kívánják hagyni, ezen túlmenõen azt indítványozzák, hogy észrevételezésre a képviselõcsoportból elsõként szólásra jelentkezett képviselõnek ne legyen joga, csak a frakcióvezetõknek.

Bejelentem, hogy Dávid Ibolyának a kiegészítõ ajánlás 1., 2. és 3. pontban lévõ összetartozó módosító javaslatairól a Fidesz név szerinti szavazást kér. A név szerinti szavazás a szokásos rendben történik. Az eredmény megállapításánál a minõsített többség szabályait alkalmazom. Tájékoztatom önöket, hogy az alternatíva másik elemérõl csak a szavazatok összeszámlálása után tud dönteni az Országgyûlés, így a név szerinti szavazás után további határozathozatalokkal folytatjuk munkánkat az eredmény kihirdetéséig.

(17.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage