Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem szeretném hosszasan a türelmüket igénybe venni, de mindenképpen olyan témának tartom a kamarai törvény elfogadását, amely példaértékû a tisztelt Házban. Egyrészt azért, mert bár úgy tûnik, hogy néhány ezer emberrõl van szó, akik mérnökök és építészek, mégis úgy gondolom, hogy nemcsak az õ számukra fontos ez a törvény, hanem fontos a tekintetben is, hogy ez az a közösség, amelyik az ország számára az épületvagyon tekintetében meghatározó erõvel bír abból a szempontból, hogy olyan idõszakban, amikor egyébként is nagyon sok problémát jelent nemzeti és építészeti vagyonunk megõrzése, nos, egy ilyen idõszakban alkalmat és formát teremt ezeknek az embereknek arra vonatkozóan, hogy gyakorolják tevékenységüket jogszerûen. És nemcsak alkalmat jelent, hanem ezen törvénnyel garanciát is arra, hogy a közhatalom valódi közhatalomként bizonyos tevékenységeket ráruház erre a testületre, erre a szakértõ testületre.

(17.40)

Azt gondolom, a magyar építészet ügyét ez a törvény jelentõsen elõ fogja mozdítani. Meggyõzõdésem az, hogy a kamarai tagok jól és helyesen fognak élni azokkal a jogosítványokkal, amelyeket a döntés után tulajdonképpen a tisztelt Ház egyetértésével kapnak. Szeretném megköszönni önöknek a módosító indítványokat, és azt hiszem, hogy a törvény idõszerûségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elõkészítõ szakaszban mind a parlamenti pártok, mind a vezérszónokok elkötelezték magukat amellett, hogy ezt a szakmai alapú törvényt valóban szakmai és nem politikai érdekek és viták kereszttüzében pontosító javaslatokkal - remélem, hogy - a tökéleteshez közeli törvényt sikerült létrehozni. A javaslatok egyébként nemcsak pártatlanok voltak, de meglehetõsen szakszerûek is. Ezt mutatja, hogy az elõterjesztõnek módja volt a javaslatoknak közel 50 százalékát elfogadni, ami egy rendkívül nagy arány a törvények esetében. Mutatja ez, hogy felkészülten és szakszerûen viszonyultak képviselõtársaim a törvényjavaslathoz.

Még egyszer szeretném megköszönni az ebben való közremûködést, köszönöm a mérnökök nevében azt, hogy a Ház foglalkozott ezzel, napirendre tûzte, és lehetõvé tette az õ számukra azt, hogy modern formában az Európai Unióhoz való felkészülés építészeti napi gyakorlatában is egy kicsit közelebb kerüljenek mind a demokráciához, mind a szakmaisághoz, mind ahhoz, hogy ez a szakma ma Magyarországon valóban társadalmi érték. Az önök szavazata számukra ezt fogja jelképezni. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage