Házas József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÁZAS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A szocialista frakció igen szavazata a vadászati törvényre egy hosszú, vitás folyamat lezáró aktusa volt. Frakciónk véleménye szerint meg kellett alkotni ezt a törvényt, mert az öt éve tartó bizonytalanságnak véget kellett vetni. Bizonytalanná váltak a vadásztársaságok, bizonytalanná váltak az erdõgazdaságok, és egy új tulajdonosi réteg is megjelent, részt kívánva a vadászat hasznából. Példátlan méreteket öltött a kereskedelmi jellegû orvvadászat. A törvény kompromisszumok árán született. A tevékenység három fõ szereplõje: a földtulajdonos, az erdész és a vadász valamilyen formában az érdekeiknek megfelelõen helyt kapott a törvényben.

Az elõkészítés folyamatában mindegyik érdekcsoport hegemóniára törekedett, de frakciónknak az volt az álláspontja, hogy egyik se kerülhessen kivételezett helyzetbe a másik rovására. Hogy a törvény mit ér, azt a gyakorlat fogja megmutatni. A földtulajdonosoké lesz a bérleti díj döntõ része, és meghatározott közösség kialakításával a vadászati jog hasznosításáról is dönthetnek. Az erdõgazdaságok kezelésében marad az állami tulajdonú erdõk vadgazdálkodása. A vadásztársaságok szétverésére irányuló szándék sem érvényesült a törvény elfogadott formájában. Egyébként szeretném fölhívni az elõttem szóló képviselõtársaim figyelmét, hogy jó lenne tanulmányozni az európai törvényeket, amire hivatkoznak.

Tisztelt Képviselõtársaim! Véleményem szerint ez a törvény akkor funkcionál, ha a tulajdonviszonyok a mezõgazdaságban is tisztán kialakulnak. Addig is betölti - reményeink szerint - azt a funkciót, ami miatt most megalkottuk a nemzeti kincset jelentõ vadállományunk védelmét. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage