Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. A 122. pontban az ajánlás szerint van egy módosító javaslatom, amely a közoktatási törvény 33. §-ának (1) bekezdését egy új d) ponttal toldaná meg, valamint egy új 12. bekezdéssel bõvítené. Itt tulajdonképpen azt szeretném kérni a tisztelt Országgyûléstõl, hogy gondolják meg azt, hogy milyen jelentõséggel, milyen erkölcsi - és a késõbbiekben akár gazdasági - eredményt is jelentõ szellemi haszonnal járhat, ha a határ menti régiók együttmûködése megvalósulhat az oktatás területén is.

Én azt hiszem, hogy a közös értékeink és az európai integrációba való bekapcsolódás szemléleti megjelenítése is ehhez ugyanakkor gyakorlati eredményt hozhat. Tetejében azt is meg kell állapítanom, hogy van már erre példa és mûködõ gyakorlat az ukrán-magyar oktatási kapcsolatban: a beregszászi magyar gimnázium magyar tanterv alapján mûködhet, anyanyelv és irodalom, történelem, földrajz és matematika tárgyainak vonatkozásában.

Kérem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy tegyük lehetõvé jogszabályban is, hogy a kialakuló gyakorlat természetes egyszerûségében mindennapivá válhassék a határ menti térségekben. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage