Szabados Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

SZABADOS TAMÁS (MSZP): Elnök úr! Kedves Képviselõtársaim! Az ajánlás 144. pontjához szeretnék néhány szót hozzáfûzni. Ezt a módosító javaslatot, ezt Pokorni Zoltán képviselõ úr jegyezte, amelyben az iskolában elõírt szorgalmi idõt, amely a törvény szerint 190 napban van megállapítva, 180 napra

módosítja. Én erre egy kapcsolódó módosító indítvány szeretnék, illetve már be is adtam, amelyben ezt 185 napra módosítanám. Indokaim a következõk:

A 190 nap, ez a mostani iskolában azt jelentené, hogy a mostani helyzethez képest kb. két és fél héttel több tanítási napot jelentene. Tehát ma átlagosan 175-176 tanítási napot abszolválnak egy évben. A 190 napra való felemelés azt jelentené, hogy az iskolában nem maradna idõ azokra a napokra, amelyek nevelési értekezletekre, önkormányzati napokra, tanulmányi kirándulásokra mennének. Ha pedig ezt fenntartjuk, ezt a további 10 napot, ami a törvényben ma is 10 napot jelent, akkor az azt jelentené, hogy július elejéig kéne tanítani. Ezért ezt egy áthidaló megoldásnak tartom: a 185 nap azt jelentené, hogy kb. egy héttel lenne kevesebb az iskolában eltöltendõ idõ, és én 5 napra szeretném lecsökkenteni azt az idõt, amely szabad felhasználásra, tehát önkormányzati napra, nevelési értekezletre. Ezzel egy olyan kompromisszumot lehetne kötni, amely azt jelentené, hogy kb. június 20-25. között lehetne a tanévet befejezni.

Tehát tájékozódásom alapján még azt is szeretném elmondani, hogy a 190 nap benntartása a törvényben azt jelentené, hogy a szakképzési évfolyamokon igen nehéz lenne kiadni azt a 30 nap törvényes szabadságot, amely a szakmai gyakorlat után járna. Vagy legalábbis, ha nem is nehéz lenne, akkor a szakmai gyakorlatot kéne megrövidíteni.

Tehát összefoglalva: indokaim a 185 nap mellett az lenne, hogyha azt a tanítási idõt, amit ma június 10-15. között fejeznének be a magyar iskolákban, ezt kb. június 20-25. között lehetne megtenni, és maradna idõ más olyan foglalkozásokra is, ami egy iskolában nagyon fontosak, mint tanulmányi kirándulás, nevelési értekezlet és tanuló önkormányzati nap. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage