Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretném Dobos Krisztinát megnyugtatni, hogy nem akarok senkit sem akadályozni a hozzászólásában. Az elõzõ kétpercesen pusztán csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy volt lehetõség már egyszer érvelni a módosító indítványok mellett, amivel nem élt a képviselõ asszony.

Ami az iskolaszéket illeti és a módosító javaslatokat, arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy szó sincs politikai megszüntetésrõl, két okból sem. Egyrészt, mert szerencsére ma már olyan a szisztéma, hogy az érintettek maguk döntenek arról, hogy akarnak-e iskolaszéket vagy sem.

Másodsorban pedig azért, mert a törvényjavaslat a 124. §. (6) bekezdésében a jelenlegi iskolaszékeket továbbra is érvényben tartja, csak azt kéri, hogy a törvényjavaslat alapján egészítsék ki azt valódi iskolahasználók egyikével, nevezetesen a diákönkormányzatok képviselõjével.

Arról van ugyanis szó, hogy az iskolaszék végre az igazi iskolahasználók, tehát a diákok, szülõk, pedagógusok fóruma és egyeztetõ színtere legyen. Valóban az iskola valamelyest önkormányzati, az összes szereplõt egybefogó, önkormányzati fóruma legyen, és a fenntartó pedig a helyére kerülve valódi fenntartóként vegyen részt, képviselje az érdekeit. Bõségesen elegendõ egy fõvel is, mert hiszen a fenntartó amúgy is döntéseket hoz az iskolával kapcsolatosan. Nem látszatra, belül kell eljátszani azt, hogy õ milyen fontos érveket, érdekeket képvisel, hanem világossá téve, hogy a fenntartónak amúgy is lehetõsége van az iskola számára jelentõs döntéseket meghozni a törvényi keretek között.

Úgyhogy én azt gondolom, hogy nincs arról szó, amit Dobos Krisztina képviselõ asszony feltételezett az iskolaszék ügyben, sõt, egy lényegesen nyitottabb, demokratikusabb összetételében pedig az iskolahasználók érdekeinek megfelelõ szabályozás jön létre. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage