Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A módosító indítványok közül a 221., 223. módosító indítványok azzal a szakasszal foglalkoznak, amely a törvényben az intézmény mûködtetési és fejlesztési tervérõl rendelkezik.

Mi egy nagyon pozitív kezdeményezésnek tartjuk, és nagyon jó az, hogy a törvényben szerepel, hogy a közoktatási intézmények mûködtetését és fejlesztését tervszerûen, terv formájában is el kell készíteni. A szakasz részletesen rendelkezik arról, hogy kiknek a véleményét kell kikérni és megismerni ennek a tervnek az elkészítéséhez. Azonban az MSZP képviselõcsoportjában, elsõsorban az önkormányzati ügyekkel foglalkozó képviselõk úgy látják, és magam is adtam be módosító indítványt ehhez a 223. módosító indítványhoz, mármint pontosítom, kapcsolódó módosító indítványt, amelynek az a lényege, hogy a megyében, a térségben ezt a feladatot ne a területfejlesztési tanácshoz, hanem a megyei önkormányzathoz telepítsük.

Ennek röviden az az indoka, hogy megítélésünk szerint a települési önkormányzatok feladatába tartozóan, a közoktatási feladatok természetesen nagyon jó helyen vannak, és jó helyre telepítette ezt a jogalkotó. Nem látjuk annak indokát, hogy egy más szervhez, egy más típusú szervhez kerüljön ez a koordináció, mi ezt szeretnénk, hogyha a megyei önkormányzat látná el ezt a feladatot.

Az a kapcsoló módosító indítvány, amelyet én beadtam ehhez az indítványhoz arról szól, hogy a fõvárosban Budapest, a megyében a megyei önkormányzat, illetve saját területén természetesen a megyei jogú város, tekintve a sajátos jogi státusát, lássa el ezt a feladatot, és miután a települési önkormányzatok feladatkörébe, önkormányzati törvény által telepített hatáskörébe, direkt módon, kötelezõ normát alkotni nem lehet, ezért ezt ajánlás formájában kellene ezeknek a testületeknek elfogadni. Én azt gondolom, hogy ennek is lehetne, sõt, kell hogy legyen olyan hatása, amely egy hatékonyabb, tervezhetõbb intézménymûködtetést és intézményfejlesztést jelent.

Én arról szeretném meggyõzni képviselõtársaimat, hogy nem indokolt egy új szervezethez vagy egy olyan szervezethez telepíteni ezt a feladatot, amely kívül van az önkormányzati hatókörön. Ez tipikusan önkormányzati feladat, mégpedig térségi önkormányzati feladat, ezért térségi önkormányzathoz, tehát a megyei önkormányzathoz célszerû ezt a hatáskört telepíteni.

Én arra kérem képviselõtársaimat, hogy fontolják meg és támogassák ezt a módosító javaslatot. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage