Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Akkor két percben nagyon röviden összefoglalom. Ebben a részben több olyan dolog szerepel, ami a nyilvánosság kizárását jelenti. Úgy gondolom, hogy a 222. módosító indítvány, ami ugye arról szól, hogy a középtávú fejlesztési tervhez a beszerzett adatokat nyilvánosságra kell hozni, hiszen a helyi önkormányzatok is tudják, és tudjanak részt venni ennek a megalkotásában. Nem lenne jó, hogyha nyilvánosság kizárásával történne. Természetesen, a helyesírási hibák javításáért nem várok köszönetet a Mûvelõdési Minisztériumtól, mert úgy gondolom, hogy a Közoktatási Minisztérium nagy betûkkel kezdõdik.

A másik rész pedig, ami az Országos Köznevelési Tanácsra vonatkozik. Az Országos Köznevelési Tanács szintén az 1993-as törvényben létrejött, de nem múlt nélküli, hiszen 1948-ban már mûködött egy ilyen intézmény, és hajdanán is, és ma is, azt gondolom, hogy egy nagyon demokratikusan a pedagógus szakmai szervezetek által megválasztott, illetve a felsõoktatási szervezetek által megválasztott, illetve a Tudományos Akadémia által megválasztott jelöltekbõl áll. Nem tartanám jónak, hogy a miniszter, hasonló módon, mint a felsõoktatásban, bizonyos helyet lefoglal magának, és azt mondja, hogy õ kívánja kijelölni három vagy a felsõoktatásban hat tagot ebbe a tanácsba. A miniszternek természetesen joga van, hogy a munkatársai közül bármennyit odaküldjön a Köznevelési Tanácsba, részt vegyenek a munkájában, de ugyanakkor egy demokratikus intézményben nem jó dolog, hogyha van, aki nagy legitimitással mûködik ebben a Köznevelési Tanácsban, van, aki pedig a miniszter kijelölt munkatársaként jelenik meg. Különbözõ legitimitású emberek másképp tudnak részt venni a munkában, és úgy gondolom, hogy másképp is mûködik a demokrácia.

A harmadik pedig, módosító indítványaink pedig arról szólnak, hogy milyen állandó bizottságának kellene lenni a Köznevelési Tanácsnak, és én azt hiszem, hogy a tankönyvtanács vagy a határon túliak, vagy pedig akár a kisebbségekre

vonatkozó tanácsnak a megszüntetése nem lenne jó. Kérem a kormányt, hogy gondolja végig, hogy milyen üzenete van ezeknek az állandó munkabizottságoknak a megszüntetésének. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage