Tóth András Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH ANDRÁS (MSZP) /Komárom-Esztergom megye/: Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Országgyûlés! Ugyanerrõl a kérdésrõl, az oktatás finanszírozásáról szóló módosító indítványt adtam be a 276. pontban. Nem ismertem ezt az olasz

történetet, melyet államtitkár úr elõadott, és így elkövettem azt a hibát, hogy szintén az inflációból indultam ki. Négyéves önkormányzati és iskolavezetõi tapasztalataim meggyõztek arról, hogy ellehetetleníti az intézmények mûködését, ha éveken keresztül a normatív támogatás nem változik, befagy. A most beterjesztett törvényjavaslat nagyon jó lehetõséget kínál erre, hiszen akárhogyan számoltam az elõterjesztésben kidolgozott javaslatot, csak a második eleme jelent garanciát, csak az jelent garanciát, hogy a normatíva nem lehet kevesebb, mint az elõzõ évi volt. Tehát megismétlõdhet az a helyzet, ami '92-tõl bekövetkezett, hogy éveken keresztül a normatíva összege nem változott meg, természetesen, az infláció az értékét rontotta, és oktatási intézmények tömegei, nagyszámú oktatási intézmény lehetetlenült el, nem beszélve a fenntartó önkormányzatokra háruló terhekrõl is.

Tehát emiatt bátorkodtam egy olyan javaslatot beterjeszteni, amely garantálná éppen az inflációkövetéssel - nem dolgoztam ki olyan részletesen, mint Pokorni képviselõ úr -, hiszen én megelégednék azzal, hogyha a költségvetési törvényben '96-ra tervezett infláció mértékére vállalna a kormány garanciát, és azt a néhány százalékot, amellyel esetleg a valóság esetleg meghaladja a tervezettet, talán el is lehetne hanyagolni.

Miért fontos kérdés ez? Nem akarom ismételni az elhangzottakat, és így azt gondolom, hogy erre nincs is szükség, hiszen mindenki érti és tudja, hogy sok szép elvet, sok szép dolgot le lehet írni egy törvényben, és iskolai munkatervekben is meg lehet ezeket fogalmazni, de hogyha nincs fedezete a mûködésnek, nincs fedezete a munkabéreknek, akkor ezek papíron maradnak, és nem kerülnek át a valóságba. Tehát, hogyha a parlament és a kormányzat valóban komolyan gondolja, hogy a jövõ nemzedékének a nevelése, oktatása kiemelt feladat, akkor én nem ragaszkodom az inflációkövetõ finanszírozáshoz, de találjon a kormány a beterjesztettnél egyértelmûbb és világosabb garanciákat, hiszen ha elfogadjuk így ezt a törvényjavaslatot, akkor nem tudjuk teljesíteni azt a célt, amiért ezt napirendre tûztük, hogy a fenntartók, az önkormányzatok, más iskolafenntartók is felelõs döntéseket tudjanak hozni, tudják, hogy mit vállalnak hosszú távon. Tehát, éppen azt a célt nem teljesíti ez a beterjesztett törvényjavaslat ezen a területen, amelyért napirendre tûztük ezt a kérdést. Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage