Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahhoz szeretnék kapcsolódni, amivel Mécs Imre befejezte, tehát a 6. ponttal kapcsolatban. Az eredeti, tehát 1994. évi XXIII. törvényben annak a megfogalmazása, hogy kikre vonatkozik a törvény olyan értelemben, hogy ki is a hálózati személy, egy nyelvtani bizonytalanságot tartalmazott a törvény, és ez az eddigi eljárás során is zavarokat okozott. Nem lehetett pontosan tudni, hogy az és, illetve a vagy mihez kapcsolódik. Most a jelenlegi javaslatban két, egymással konkuráló javaslat szerepel. Egy a Tóth Károly és Tóth Pál képviselõtársaim részérõl, tehát az MSZP részérõl, egy pedig a mi részünkrõl. Ma lezajlott egy egyeztetés, amelynek során úgy tûnik, hogy sikerült egy olyan megoldást találnunk, amely a koalíció mind a két pártjának és a kormánynak is megfelelõnek tûnik. Ennek a lényege az, hogy a törvény csak azokra vonatkozik, akik hálózati személyként érdemi tevékenységet folytattak. Tehát pusztán az, hogy valaki a nyilvántartásban szerepel, az nem elégséges.

Azt kell bizonyítania, azt kell megállapítania a bírói bizottságnak, hogy az illetõ valóban hálózati személyként érdemi tevékenységet végzett. Ennek pedig különbözõ variációkban mindig két kritériuma van, tehát mintegy két felfüggesztési ponton kell függenie annak a ténymegállapításnak, hogy az illetõ valóban hálózati személyként mûködött. Ez lehet az, hogy szerepel a nyilvántartásban és illetményprémiumot kapott. Lehet az, hogy aláírta az együttmûködési, tehát fennmaradt az aláírt együttmûködési nyilatkozat, plusz fennmaradt írásos vagy szóbeli, tehát tanúvallomásra épülõ bizonyíték arra, hogy az illetõ jelentéseket adott.

Lehet más kombinációja ezeknek a szempontoknak. Az a lényeg, hogy azt szeretném kimondani, hogy a törvény azokra vonatkozik, akik érdemi ügynöki, hálózati személyi tevékenységet folytattak, és legalább két bizonyossága kell legyen annak, hogy valóban folytatta azt a tevékenységet. Ilyen értelemben próbáljuk összehangolni a két, egymáshoz amúgy is közel álló indítványt, és próbálunk egy koherens szöveget alkotni, amely végül az elfogadásra kerülõ törvénynek a részévé válna. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage