Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Én is ehhez a kérdéskörhöz, amit több módosító indítvány is érint, az átvilágítandók körének a kérdéséhez szeretnék hozzászólni. Az Alkotmánybíróság határozata két kritériumot állapított meg. Az egyik az, hogy az átvilágítandók köre koherens kell, hogy legyen, tehát azonos szempontok szerint, diszkrimináció nélkül vonatkozzék azokra, akikre vonatkozik. Másrészt azt mondja, hogy mindenkinek jogában áll azoknak a politikai múltját ismerni, akikre a szavazatát adja. Ezt példázódó jelleggel említi, mert hiszen nagyon sok egyéb kategóriára is utal még az Alkotmánybíróság, de ezt minimális követelményként említi.

(21.40)

Nos, voltaképpen ez egy olyan megállapítás, amely alátámasztja azt, amit Halda Aliz mondott, hogy legalább a közvetlen választott polgármesterekre vonatkoznia kellene a törvénynek.

Ugyanakkor van egy gyakorlati szempont, nevezetesen az, hogy nagyon sok körrel kapcsolatban lehet elmondani, hogy az átvilágítás indokolt. Tehát, én megpróbálkoztam egy olyan áthidaló megoldással, amely megítélésem szerint kimeríti az Alkotmánybíróságnak ezt az igényét, másrészt nem vét a koherencia követelménye ellen. Ugyanis, azt lehet mondani, hogy a jelenlegi megfogalmazásban a törvény valóban koherens. Ugyanakkor olyan szûk körû, hogy félõ, hogy az Alkotmánybíróság nem fogja úgy értékelni, mint a saját döntésének a végrehajtását.

Ezért vetõdött fel az a gondolat, hogy mindenkinek joga legyen arra, hogy kérje, mintegy erkölcsi bizonyítványként a saját átvilágítását, kérjen egy igazolást arról, hogy nem szerepel a hálózati személyek nyilvántartásában. Ez minden választó számára megadja a lehetõséget, hogy elvárja attól az akár parlamenti, akár önkormányzati képviselõtõl, akár polgármesterjelölttõl, hogy bemutassa ezt az igazolást. Ugyanakkor nem kötelez senkit sem arra, hogyha jelölt úgy véli, hogy az õ támogatottsága elég biztos, ha az az álláspontja, hogy õt nem lehet erre kötelezni, mint ahogy a törvény nem is kötelezi erre, és vállalja a szavazáson való megmérettetést anélkül, hogy azt az igazolást megkísérelné beszerezni, akkor ez az õ joga, mint ahogy a választónak is joga az, hogy ennek ellenére rá szavazzon. Ugyanakkor mindenkinek a saját döntésétõl tenné függõvé, hogy kérje ezt az igazolást. Azt gondolom egyébként, hogy ez technikailag is megoldható.

Én azért tartom ezt lényegesnek, és azért tartottam szükségesnek, hogy ennek a védelmében még egyszer megszólaljak, mert aggályosnak tartom azt, hogy nem következik-e be az, akár elõzetesen normakontrollra kerül sor, akár egy utólagos kereset benyújtása esetén, nem kerül-e arra sor, hogy az Alkotmánybíróság úgy fogja ítélni, hogy a törvényhozó túlságosan szûken szabta meg az átvilágítandók körét, és ezért nem végrehajtotta, hanem megkerülte azt, ami az Alkotmánybíróság döntésébõl következett. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage