Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Két ponton szeretnék hozzászólni. Nem ismételve meg azt, amit tisztelt képviselõtársaim elmondtak. Egy ellentmondást kívánunk kiküszöbölni akkor, amikor a 11-es szám alatt felvett javaslatban a bírói és az ügyészi kar tagjainak az ellenõrzésérõl beszélünk. Ugyanis, az egy anomália, hogy amíg azokat a bírákat, akik az e törvény szerinti bizottságokban mûködnek, és a Történeti Hivatalnak a tisztviselõit átvilágítják, addig azok a bírák, akik ha peres eljárásra kerül a sor, akkor döntenek az ügyben, azokat nem világították át. Ennek következtében nem lehet kizárni, hogy egy részrehajló személy, aki maga is ugye, részt vett ezeknek a szervezeteknek a munkájában, az fog végsõ soron dönteni ezekben a kérdésekben. Ez egy anomália.

És azért tudjuk jól, hogy a bírói karban is volt jó néhány beépített ember, hiszen errõl számtalan önvallomás is van, meg ismeret, tehát feltétlenül indokolt, hogy a bírói és az ügyészi kar átvilágítása is megtörténjen. Én úgy gondolom, hogy itt az olyan praktikus szempontokat, hogy mostan 800 ember helyett 2100 embert kell átvilágítani, vagy ehhez hasonlók, ezek nem szabad, hogy szóba jöjjenek, hanem a koherenciát kell figyelembe venni, azt hogy ebben az esetben az egész rendszer világossá válik.

A másik, amirõl Kõszeg Ferenc képviselõtársam már említést tett, javaslataink közül a legfontosabb az, amelyben lehetõséget kívánunk nyújtani arra, hogy bármely állampolgár hivatalos információt kapjon arról, hogy õ szerepel-e az ügynökök között, és ez, úgy gondoljuk, hogy egyrészt az információs önrendelkezési jognak az alapesete. Mert az, hogy rólam vannak ott információk, és azokat meg akarom ismerni, és mint szellemi tulajdonommal rendelkezni kívánok azzal, ez az egyik kérdés, és nagyon fontos kérdés. De a másik az, hogy valaki igen is tudni akarja, hogy szerepel-e a neve az ügynökök névsorában, nem történt-e meg az, hogy a nevét odahamisították, ezt akarja például megállapítani nemlegesen, vagy pedig egyszerûen csak igazolni kívánja, igazolni kívánja azt, hogy õ ennek a szervezetnek nem volt a tagja.

Úgy gondolom, hogy ez egy alapvetõ kérdés. S ezzel, gyakorlatilag is, meg lehet oldani minden átvilágítási kérdést. Akkor nem kell kibõvíteni, különbözõ újabb területeket bevonni a kötelezõ átvilágítandók körét, hiszen bárki maga kérheti. És az, hogyha valaki maga kéri, ezzel el tudjuk kerülni a kötelezésnek valahol a rendkívüli antidemokratikus jellegét. Amikor arra kényszerítjük a képviselõket, hogy eltûrjék ezt az iratot, ezzel szemben áll az, hogy valaki önként kéri ezt, önként vállalja. Ezzel meg lehet oldani sok más problémát is.

Mivel hogy több kifogás érte ezt a megoldást, ezért a javaslatban rendkívül alaposan, konzultálva szakemberekkel, alakítottuk ki ezt a megoldást, ami úgy gondoljuk, hogy járható. És hogy bizonyos fokig az államot is védjük, ezért az eljárás során, hogyha valaki maga kéri, illetéket kell fizetnie. Ezzel meg lehet gátolni azt, hogy valóban felelõtlenül kérjék ezt az eljárást.

Azt is el szeretném mondani, hogy azok az aggályok és félelmek nem indokoltak, hogy esetleg több tízezer, vagy több százezer ilyen kérelem érkezhet be, hiszen van egy ehhez hasonló jogintézmény, ez az erkölcsi bizonyítványnak a rendszere, amely erkölcsi bizonyítvány rendszerével sokkal szélesebb körben lehetne élni, mint amennyien élnek, és az is egy nemleges megállapítási eljárás. Ez a legkülönbözõbb jogterületeken ismeretes.

Tehát annak a megállapítása, hogy valaki nem szerepel az ügynökök listájában, és ez a törvény nem vonatkozik rá, ennek a nemleges megállapítása viszonylag egyszerû, hiszen úgy tudom, hogy számítógépre vették annak idején, számítógépes médiára helyezték a kartonokat, a kartonoknak az adatait. Ennek következtében másodperc töredéke alatt megállapítható valakirõl a mai gyors számítógépek segítségével, hogy szerepel-e a neve, és akkor a nemleges igazolást azonnal ki lehet neki adni. Ha pedig szerepel, akkor pedig beindul az eljárás, tehát összesen, ugye nem árulok el államtitkot, mert már ez számtalanszor napvilágra került, kb. negyvenezer karton van. Az sem mind ügynökökrõl szól. Tehát ez az a zárt halmaz, amelyen belül találat jöhet

létre. Akik ezen kívül keresik, azok a számítógépnek az egy másodpercnél rövidebb ideje alatt megállapíthatók, hogy nem vettek részt. Ezt az egyik legfontosabb javaslatunknak tartjuk, és kérjük a támogatását.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage