Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban egy kicsit nehéz most hirtelen ilyen terjedelmû részt átfogni, úgyhogy majd a továbbiakban, hogyha esetleg mások még hozzászólnak, akkor megpróbálom egy kicsit továbblapozni a bizottsági ajánlást, de itt rögtön az elejével kapcsolatban, tehát az 54. ponttal, illetve az 54. pont alatt szereplõ Halda-Kõszeg-Mécs- féle javaslattal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy azt hiszem, hogy ez az a vonatkozása a törvénynek, amelyben a leglényegesebb változás történt a kormány által beterjesztett javaslathoz képest, és amelyben igazán lényeges közeledés jött létre a koalíciós pártok közötti, eredetileg eltérõ álláspontja között.

Nevezetesen arról van szó, hogy a törvényjavaslatnak egy adott pontja lényegében arról szólt, hogy a felállítandó Történeti Hivatalba, tehát a volt állambiztonsági iratokat õrzõ hivatalba ne kerüljön más, mint a jelenleg a Belügyminisztériumban õrzött és elsõsorban a III/III-as csoportfõnökség hatáskörében keletkezett iratok. Az SZDSZ-nek kezdettõl fogva az volt az álláspontja, némileg egybehangzóan azzal, amit Mécs Imre képviselõtársam elmondott az elején, hogy egy egységes állambiztonsági szervezet volt, és ennek valamennyi csoportfõnöksége, osztálya, alapjában véve azonos jellegû feladatokat hajtott végre, hogyha nem is voltak ezek a feladatok minden tekintetben teljes mértékben azonosak, de az kétségtelenül elmondható, hogy mai értelemben értve a szót, alkotmányellenes feladatokat valamennyi csoportfõnökség és osztály végrehajtott, és az állampolgároknak a jogállamban biztosítandó információs önrendelkezési jogát valamennyi osztály és csoportfõnökség megsértette.

Ezért az SZDSZ álláspontja - ismétlem -, kezdettõl fogva az volt, hogy a történeti irattárba, Történeti Hivatalba kerülõ iratok, adatok, információk köre bõvebb kell hogy legyen, mint a III/III-as iratoké. Úgy tûnik, hogy sikerült egy olyan szöveget egyeztetnünk és elfogadnunk, amelynek alapján a Történeti Hivatalba kerülhetnek mindazok az iratok, amelyek a jelenlegi törvények értelmében sem a Belügyminisztérium irattárában, sem pedig a jelenleg mûködõ, és az egykori állambiztonsági szervezet csoportfõnökségei jogutódjaként továbbra is mûködõ nemzetbiztonsági szolgálatok számára nem kezelhetõek. Nem kezelhetõek azért, mert olyan adatok ezek, amelyeknek a kezelése nem szükséges a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, immár törvényben meghatározott feladatai végrehajtásához. Nem állítom, és hogyha a továbbiakban még szót kérek, még el fogom mondani, hogy nem állítom, hogy minden vitán túlléptünk ezzel, de mindenesetre kialakult egy elvi nézetazonosság arról, hogy a történeti hivatalba lényegében minden olyan egykori állambiztonsági iratnak be kell kerülnie, amely nem a polgári értelemben vett hírszerzés vagy valamiféle extrém tevékenységgel kapcsolatos adat. Tehát olyan, amelyet ma nem gyûjthet, nem szabad gyûjtenie a nemzetbiztonsági szolgálatoknak.

Én azt hiszem, hogyha ebben létrejött egy egyetértés, ez igen jelentõs elõrelépés és tulajdonképpen megadja a reményt arra, hogy ez a törvény valóban mûködõképes lesz. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage