Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAY ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Mivel lehetõség van valóban sok mindenrõl és hosszasan beszélni, nagyon picit élek ezzel vissza, de azért döntõen a módosító javaslatom köré szervezem a mondanivalómat, nevezetesen a képlet és annak a módosításáról lesz szó.

Hát nagyon nehéz eldönteni, ha elfogadjuk azt, hogy valamilyen változtatásra szükség van, vagy ezt vitatjuk, de aztán nem vitatjuk, de mégis megcsináljuk, akkor valamilyen ismérvek alapján a jelenséghez hozzá kell nyúlni. Tehát ebben az esetben is lehetne azt mondani, hogy ezer ágy, ötezer ágy, tízezer ágy, vagy tizenötezer ágy és hogy miért. Tehát amennyiben elvonatkoztatunk a képlettõl vagy attól eltekintünk, akkor mondhatjuk azt, hogy csak. Én azt gondolom, hogy szakmailag ez semmivel se jobb, mint hogyha valóban van egy vitatható képlet, de nemcsak szakmailag, talán még alkotmányos szempontból is. Gondolom, hogy egy végeláthatatlan vita lenne, hogy miért csak annyi, mondjuk Szabolcs megye, és miért csak annyi Somogy. Akkor, amikor van azért egy olyan képlet, és itt azért megvédeném a minisztériumnak az álláspontját, és szerintem erre a képletre szükség van, ami azért valamit tükröz. Mire gondolok? Abban az esetben, hogyha elfogadjuk azt, hogy van valamilyen összefüggés az egészségügyi ellátás iránti igény és egyéb tényezõk között, akkor ez lehet egy kiindulópont. Márpedig ezt, azt hiszem, el kell fogadjuk. Akár szociális tényezõkre gondolok, akár megbetegedési statisztikákra és még sok minden mást, amit sorolhatnék. Ez nemcsak Magyarországra érvényes, hanem a világ bármely más területére is. Erre majd mondok példát. Tehát hogyha ilyen minõségi kritériumokat elfogadunk, akkor ez a logikából következik, hogy matematikai formulába önthetõ, transzformálható, kétségtelen, hogy ez az átalakításnál bizonyos sérülékenységet rejt magában, és mindenféleképpen vitatható. Ez a képlet különbözõ tényezõket vesz figyelembe, én ezt nem akarom részletezni, mert már az eredeti javaslatban is benne van. Nagyon sokat vitatkoztunk rajta, mondhatni azt, hogy mi szakemberek meg bizottsági szinten, többen mondták azt, hogy ezek a tényezõk nem elégségesek, valóban ezt a tényezõt még lehetne bõvíteni, talán a végtelenségig, talán lehetne még tovább finomítani, de kiindulásipontként mindenféleképpen énszerintem elfogadható.

(23.50)

Na most, magáról a módosító javaslatról ezzel kapcsolatban. Én úgy érzem, hogy - mint ahogy mondtam -, hogy ez a képlet nagyon sok tényezõt magában foglal, de azért mégsem tükrözi igazából az ország különbözõ részei között fejlettségi különbséget, és azokat a megbetegedési, halálozási, szociális és egyéb egészségügyi tényezõket, amelyek aztán közvetett módon befolyásolják az egészségügyi ellátást. Erre azt szokták mondani divatos szóval vagy divatos kifejezéssel, hogy a szociálpolitika vagy a szociális helyzet medikalizálódik. Ez egy nagyon szerencsétlen helyzet, de ettõl nem tudunk a mai magyar valóság tényei mellett eltekinteni. Na most, a képletben szereplõ tényezõ, amely a demográfiai, egészségügyi és szociális tényezõket figyelembe veszi, ez egy számhalmaz, és itt van egy szorzó. Én a 0,5-ös szorzót 0,6-ra szeretném megemelni, végigszámoltam gyakorlatilag ezzel az összes megyei ágylétszámot, és - természetesen lehet vitatható az én elképzelésem és vitatható a végeredmény is, de - úgy éreztem, hogy a halmozottan hátrányos helyzetû megyék számára ez bizonyos értelemben egy elfogadhatóbb szintû és elfogadható ütemezésû ágyszámcsökkentést tesz lehetõvé, különösképpen gondolok itt

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun- Szolnok megyére. Na most ez egy nagyon érdekes dolog, mert én Bács-Kiskun megyei képviselõ vagyok, és egy példát említsek: a legtöbb alkoholt itt termelik, a legtöbb bort és a legtöbb pálinkát is itt fõzik, ami a statisztikában nem jelenik meg, de ugyanúgy meg is isszák. Tehát ez a terület ilyen szempontból, egészségügyi szempontból és szociálpolitikai szempontból veszélyeztetett terület, gondolok itt az öngyilkosság kiemelkedõ számára, a pszichiátriai esetek számára, ami nyilván megjelenik az egészségügyi ellátás iránti szükséglet fokozott voltában. Vagy említhetném a májzsugor okozta megbetegedések számát, amely, mondjuk, négyszerese a Gyõr-Sopron megyei esetek számának, és egy nagyon érdekes betegség, mert például ezt igazából, ezt a fajta kórházi ellátást nem tudjuk az alapellátás szintjén kiváltani, hát utalok itt Pusztai képviselõnõ példájára, egy vérzõ, gyomorvérzõ cirrhosisos beteget, májzsugoros beteget nem lehet az alapellátásban ellátni, tehát ez a kórházi ágy nem váltható ki. Sok képviselõtársammal, kollegámmal beszéltem, és hasonló tényezõket természetesen egy más megyei képviselõ ugyanígy el tudna mondani, mert más megyében más rizikótényezõk vannak kifejezettebb formában és nagyobb mennyiségben. Összességében én úgy vélem, hogyha ezeket a plusztényezõket, és még majd mindjárt másra is kitérek, mert azért az elérhetõség ebbõl a szempontból is egy nagyon lényeges momentum ebben a képletben, én úgy érzem, hogy ennek a faktornak az ilyetén való módosítása bizonyos mértékben indokolt, elfogadható és szakmailag is megindokolható. Ebbe a kategóriába tartozik bele, ebbe a demográfiai és egészségszociális tényezõbe is pont az elérhetõség. Na most egy-két általános megjegyzést azért ezzel kapcsolatban tegyek.

A földrajzi elérhetõség az egy borzasztó lényeges dolog. Most elnézést kérek, és lehet, hogy demagógiának tûnik, de kollégáimmal és jómagam egy Bács- Kiskun megyei példa esetén, én Kiskunfélegyházáról jöttem, ott egy jól felszerelt városi kórház van, nem is olyan messze Kecskeméttõl. És itt lehetne azt mondani, hogy kérem, hát 26 km ide vagy oda, az igazából nem számít, de átnéztük a különbözõ eseteket, és bizony számít. Naponta egy, kettõ olyan betegünk lenne, vagy lenne, aki bizony nem érne át Kecskemétre. Na most én úgy gondolom, hogy ezt, ha még csak egy esetrõl is van szó, igazából egy orvos képviselõ, vagy egy átlag képviselõ jó szívvel ezt igazából nem vállalhatja fel.

Na most azért egy kicsit továbblépnék, tehát az elérhetõségnek nem csak egy ilyen földrajzi elérhetõségi megközelítése van, hanem valóban van minõségi is, amirõl az államtitkár úr beszélt. Mert lehet egy ellátás földrajzilag elérhetõ, hogyha inadekvát, akkor - elnézést a kifejezésért - kitoltunk a beteggel, igazából nem adtuk meg neki a megfelelõ ellátást, többet ártottunk neki, mintha használtunk volna. De van még egy elérhetõség, és ez a szolgáltatás szempontjából való elérhetõség. Mert emlékszem - mondhatni azt - kórházi gyakorló orvos koromból, hogy voltak olyan betegeink, akik coronariamûtétre vártak, és az ellátás, a szolgáltatás elérhetõsége volt korlátozott, mert nem került oda idõben. Tehát itt nem a minõségi ellátásról volt szó, nem is a földrajzi elérhetõségrõl, hanem a szolgáltatás elérhetõségérõl. Na most itt természetesen azért megint el kell azon gondolkozni, hogy valóban van egy záros keret, amibõl ezt az egész szociális, illetve hát egészségügyi rendszert finanszírozni lehet, és ezt a szûkös és záros keretet valahogy olyan allokáció szerint kellene elosztani, hogy ezt a fõ három szempontot valamilyen legkisebb közös többszörössel talán a legjobban tudnánk megoldani, és úgy gondolom, hogy errõl szól a történet is. Legalábbis errõl kellene, hogy szóljon. Na most persze hát nehéz dolog az, hogy amikor éppen fejlesztésrõl gondolkoznánk, és ezekkel a gondolatokkal nagyon jó lehet elõrelépni, hogy ezeket a törvényszerûségeket és ezeket a gondolatokat hogyan lehet alkalmazni egy visszafogásra, esetleg egy ágyszámcsökkentésre, és azt hiszem, hogy ennek a képletnek az egyik hibája az, hogy pont talán egy fejlesztésre sokkal alkalmasabb volna, mint egy visszafejlesztésre. Tehát én ennyit szerettem volna általánosságban elmondani, de azért még egy nagyon rövid mondatot az elõterjesztés és az elõterjesztõ védelmében, hogy azért a törvényjavaslatban benne van, hogy figyelembe kell venni a megyén belüli települési és közlekedési viszonyokat, tehát azért kérdés az valóban, hogy mekkora hangsúllyal, de azért az elérhetõség ilyen formában az elõterjesztésben szerepel. Tehát én arra kérem képviselõtársaimat, akik itt vannak, akik esetleg nincsenek köztünk, de otthon a rádión keresztül nagy figyelemmel kísérik a részletes vitát, vagy ne adj' isten a jegyzõkönyvet elolvassák, hogy módosító javaslatomat támogassák, amely hát ennek a szorzónak az átalakításával bizonyos értelemben klasszikusabbá, elviselhetõbbé és differenciáltabbá tenné az ágyszámcsökkentést. Nagyon szépen köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage