Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elsõsorban azt szeretném tudni, hogy van-e arra lehetõség, vagy legalábbis kérni szeretném, hogy a részletes vita formális lezárására ne ma kerüljön sor, hiszen itt a csatlakozó módosító indítvány továbbmódosítására, vagyis az új törvényjavaslat módosítására egész különleges megoldásokat kell találnunk, és úgy benyújtani a csatlakozó módosítást, hogy az az eredeti törvényhez legyen, de mégis errõl szóljon.

(24.00)

És erre a mai nap folyamán nem volt mód. Én mindenképp szeretnék csatlakozó módosító indítványt benyújtani. Többek közt arról is, amit képviselõtársam is említett, és nagyon örülök, hogy megerõsített abban, hogy a kórházi ellátás elérhetõsége alapvetõen fontos kérdés. Ebben a törvényjavaslatban egyik pillérként sem jelenik meg az elérhetõség. Államtitkár úr is azt mondta, hogy a három pillér közül ez az egyik legfontosabb. Nos, ez nincs benne ebben a törvényjavaslatban.

Az a megjegyzés pedig, hogy figyelembe kell venni... Hát egy törvényben ha nincs benne, hogy hogyan, akkor az mit fog jelenteni? Éppen ezért szeretnék módosító indítványt beletenni. Ezért szerettem volna adatokhoz jutni arról, hogy körülbelül Magyarországon milyen a kórházak elérhetõsége. Azt sem mondhatom, azt sem tehetem be a törvénybe egyszerûen, hogy átlag, hiszen azt sem tudom, hogy mi a magyarországi átlag. Rettegek attól, hogy beleszámolják Budapestet, és akkor végünk van a kétmilliós lakosságszámával. De ugyanakkor viszont valószínûleg az OEP korábbi javaslata a 35 kilométeres elérhetõséggel egy elviselhetõ adat lehet. Próbálok még adathoz jutni.

Az nekem nem érv, államtitkár úr, hogy autópályán mennyi idõ alatt érhetõ el, meg másképp mennyi idõ alatt érhetõ el. Nem ez a kérdés, hanem a maximális elõírható távolság, vagy elviselhetõ távolság. Ha önök megnéznék azt, hogy mi Magyarországon ma az elviselhetõ, úgy fogom befogalmazni a törvénybe, hogy ez

ne azt jelentse, hogy ahol nincs, most építeni kell egy új kórházat. Mindössze csak azt jelentse, hogy ahol a megszüntetés miatt az emberek súlyosan hátrányos helyzetbe kerülnek, ott ne lehessen ilyen körülmények között könnyedén megszüntetni egy kórházat, hanem talán további munkálatok szükségeltessenek. Így igyekszem betenni a törvénybe, de módosító indítványt (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) szeretnék még benyújtani. Kérdezem elnök urat, hogy van-e erre mód még holnap estig?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage