Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr! Tisztelt Ház! Többször is megszólíttattam Fodor Gábor által, erre szeretnék reagálni. Elõször is természetesen én nem sértõdtem meg, hogy az SZDSZ milyen álláspontra helyezkedett, ez nagyon apolitikus magatartás lenne. Én tényként állapítottam meg, hogy a parlament két liberális pártja eddigi ellentéteiken fölülemelkedve, közösen gátolták meg, hogy a szociális állam rögzítése belekerüljön a parlamentbe. Gondolom, ez ellentétes ugyan a modern szociálliberális felfogással, de ennek megítélése nem az én feladatom, mert egyik liberális pártnak sem vagyok a tagja. Úgyhogy ezt csak tényként állapítottam meg.

Nagyon örülök, hogy Fodor Gábor utalt arra, hogy az Európai Szociális Chartában általa is helyeselt módon vannak rögzítve bizonyos szociális jogok. Ehhez képest természetesen sajnálom, hogy ezt a módosító indítványomat: hogy az Európai Szociális Charta rögzítése kerüljön be az alkotmányba, más nemzetközi egyezményekkel együtt, ezt pont a Szabad Demokraták Szövetsége és talán a Fidesz - ezt nem tudom pontosan -, akadályozta meg.

(12.00)

Ilyen értelemben tehát elég furcsa, hogy Fodor Gábor most valami olyasmire hivatkozik pozitív módon, amit saját párttagtársai húztak ki az alkotmánykoncepcióból. Végül pedig - tisztelt képviselõtársaim-, igen rosszízûnek tartom állandóan azt a kísérletet, hogy a szociális jogok kiterjesztését hol a Szovjetunióval, hol a náci Németországgal, hol Mussolini Olaszországával hozzák kapcsolatba, azt sugallva, hogy aki ilyen szociális jogokat kíván, az valamilyen módon ennek a logikának az alapján megy. Mind a szociáldemokrácia, mind a kereszténydemokrácia jóval a Hitler vagy a Mussolini, vagy a sztálini Szovjetunió elõtt rögzítette ezeket az elveket; ezek az elvek mellett azóta is kiáll. Ugye ezek a diktatúrák szerencsére megbuktak - és végül még egyszer - hadd emlékeztessek arra, hogy attól, hogy Hitler szerette a tejet, nem kell nekünk gyûlölnünk a tejet. A hitlerizmust, a diktatúrát kell elutasítanunk, és nem azt, hogyha esetleg véletlenül õk is hivatkoztak szociális jogokra. Ezért mindenfajta szociális jogot föl kellene adnunk azért, mert, hogy mondjuk, a Szovjetunió foglaltatta bele az ENSZ alapokmányába. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage