Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Hegyi Gyula kétpercese késztetett reagálásra, méghozzá egyetlenegy nagyon szûk pont tekintetében. Ez pedig az Európai Szociális Charta tekintetében, amelyben tévesen interpretálta a bizottságbeli szavazást. Valamennyi párt a bizottságban - emlékeim szerint - ezt leszavazta. Mivel Hegyi Gyula ezt abban a hiszemben tette, hogy ezzel az alkotmányba kerülne bele az Európai Szociális Chartára való hivatkozás, de a valóságban csak az alkotmányban foglalt jogoknak megfogalmazásakor a bizottság, majd amikor a konkrét szöveget megfogalmazza, annál veszi figyelembe, és ebbe a felsorolásba szerette volna betenni.

Az indok egyébként az volt, hogy az összes többi az nemzetközi egyezménynek számít, amelynek Magyarország is része. Ennek az egyezménynek Magyarország jelenleg nem része, mivel még nem tagja az Európai Uniónak. Ez lenne az elsõ megjegyzésem.

A második megjegyzésem az egy kicsit a múlt idézése. 1990 júniusában, tehát körülbelül hat évvel ezelõtt, a parlament szintén az alkotmánynak a módosításával foglalkozott. Az alkotmány egy elég jelentõs módosításával. Akkor a Szocialista Párt a Gáspár Miklós, Isépy Tamás, Rubovszky, Varga László képviselõk által jelzett módosító indítvánnyal lényegében egyezõ szövegû módosító indítványt adott be, amit a parlamentnek a pártjai akkor nem támogattak; lényegében valamennyi párt, amely itt ül a parlamentben is. Azon indokok alapján egyébként, ami miatt többen jelenleg sem támogatják. Én azt hiszem, hogy különösen a kormányon lévõ pártoknak elsõsorban ezeknek a jogoknak a tényleges megvalósításán kellene munkálkodniuk, és nem pedig kvázi itt küzdeni valamifajta deklaratív dologért.

(12.10)

Ebbõl a szempontból, még egyetlenegy megjegyzést engedjenek meg, amit Tóth képviselõtársam az elõbb itt mondott. Lényegében a bizottság ezt végezte el. Az elmúlt héten, számos esetben, az állami kötelezettségvállalások körébõl átemeltük alanyi joggá, például a munkához való jognak bizonyos elemeit, és bizonyos olyan részeket, amelyek nem bénítják meg az államot. Tehát ilyen értelemben, azt hiszem, hogy ez a munka elvégeztetett. Lényegében az a cél, ahol az államnak csak kötelezettsége jogszabályokat alkotni és intézményeket létrehozni, amit itt összefoglalóan és rossz kifejezéssel államcéloknak neveznek, ezzel szemben a bizottságban számos elem átkerült. Pontosan, például, az a példa is, amit ön említett. Köszönöm szépen, a két percem lejárt. Köszönöm a türelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage