Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Mészáros képviselõ úr és Fodor képviselõ úr mondanivalójára kívánok reagálni. Mert igenis arról van szó, hogy legyenek-e szociális jogok, vagy ne legyenek szociális jogok.

A Szabad Demokraták Szövetsége sehol nem támogatta a szociális tartalmat ebben az alkotmánykoncepcióban, és a most szóban forgó vitapont, tehát a szociális állam kategóriája, hogy benne legyen a mi javaslatunk szerint az alkotmányban, ez egyáltalán nem üres deklaráció kérdése, ahogy Mészáros képviselõ úr említette. Mert akkor ilyen alapon a nyugat-európai alkotmányok egy jelentõs részét üres deklaratív alkotmánynak kellene minõsíteni.

Azért kell az alkotmányban rögzíteni a szociális jellegét az államnak, és azért nem elég törvényekben rögzíteni, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen hivatkozási alapja, és pedig egyenesen az alkotmánynak azon paragrafusa, amely kimondja az állam szociális jellegét, arra, hogy megsemmisíthesse az ezzel az alkotmányi rendelkezéssel ellentétes antiszociális törvényeket. Többek között ezért kell az alkotmányban szerepeltetni az állam szociális jellegét sok európai korszerû alkotmányhoz hasonlóan. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage