Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Két észrevételem lenne Salamon László képviselõtársam felszólalásához.

Az egyik, az a Balsai István képviselõtársammal együtt közösen benyújtott javaslat, bizonyos értelemben, megvédése. Tudniillik a felségjogoknak a mennyisége nem olyan hihetetlenül nagy, hogy ne lehetne elõrelátó, gondos szabályozással már most a taxációval olyan fontos kört meghatározni, amelyek egy része arra vonatkozik, hogy ne lehessen átruházni felségjogokat egyáltalán, másik része meg arra vonatkozik, hogy ezt az átruházást népszavazással kelljen megerõsíteni.

(12.50)

Ez a kör, véleményem szerint, áttekinthetõ, átlátható, s a normaszövegnek a megfogalmazása során ezt meg lehet oldani.

A másik észrevétel az Bihari Mihály képviselõtársam 15. sorszám alatti módosító javaslatával kapcsolatos, amelyet sajnos nem támogatott öt párt, ezért nem került be a támogatott indítványoknak a jegyzékébe. Tudniillik az az én álláspontom, hogy Bihari képviselõtársamnak a megfogalmazása, miszerint "a nép a hatalmat választott képviselõ útján vagy népszavazással gyakorolja", valójában kifejezi a kétfajta hatalomgyakorlás egyenrangúságát és egyenjogúságát. Ha az "elsõsorban" jelzõt alkalmaznánk, vagy bármilyen más jelzõt a választott képviselõk elõtt, akkor valamiképpen a kétfajta hatalomgyakorlást egymással szembeállíthatnánk vagy egymáshoz képest rangsorolnánk. Ez nem így van, ezért a "vagy" kötõszónak a használata kifejezi, hogy két egyenrangú olyan tényezõrõl van szó, amelyek közül bármelyik saját jogát önállóan gyakorolja a hatalmat. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage