Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Minden politikai irányzat helyessége vagy helytelensége végsõ soron azon fordul meg, hogy mi a véleménye az emberrõl, az ember céljáról. Mi a felfogása ezekrõl. A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint az alapvetõ emberi jogok az embert a születése tényénél fogva, a teremtõ adományaként illetik meg. Ezeket az alapvetõ jogokat tehát nem az állam adja az embernek, vagy nem az egyik ember adja a másiknak, hanem ezek az embert a születése tényénél fogva megilletik, ezért ezek az embertõl elvehetetlenek és ezért ezeket az alapvetõ jogokat az állam és a többi ember önkényesen nem csökkentheti más embertársai kárára.

Ilyen alapvetõ emberi jogok az élethez, a szabadsághoz, a szabad önmegvalósításhoz, a tulajdonhoz, a kulturához és így tovább való jogok. A kereszténydemokrata felfogás tehát - véleményünk szerint -, a legnagyobb szabadságot biztosítja az embernek, tulajdonképpen valósággal az emberi szabadság himnusza a kereszténydemokrata felfogás.

Salamon László gondolataival teljes mértékben egyetértünk. Konkrét javaslatai közül is többet támogattunk. Így például különösen támogatjuk azt, hogy az emberi jogok, az ember elidegeníthetetlen jogai természeténél fogva illetik meg, és különösen támogatjuk azt, hogy a család, az ifjúság, a házasság védelme az államcélok közül az alapelvek közé kerüljön át.

Más javaslatait nem azért nem támogattunk, mert nem értenénk azokkal egyet, hanem azért, mert úgy gondoljuk, hogy az alapelvek helyett azok jobb helyen vannak az alanyi jog között, ott erõsebb garanciát jelentenek. De természetesen nyitottak vagyunk Salamon László elgondolásaira is, és a bizottság további munkájában kompromisszumokra is kész vagyunk. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage