Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Sepsey Tamás képviselõtársam felszólalása késztetett arra, hogy kétperces felszólalásra kérjek lehetõséget. Leginkább azért, mert hozzátenném, hogy nagyon élvezettel hallgattam Sepsey Tamást, hiszen egy higgadt, tárgyszerû felszólalást hallottunk, és úgy gondolom, hogy az ilyen típusú felszólalások méltóak ahhoz a vitához, amit az alkotmányról folytatunk.

Egyébként képviselõtársamnak nagyon sok olyan javaslata is volt az alkotmányvita kapcsán, amit az alkotmány-elõkészítõ bizottság együttesen, konszenzussal fogadott el, tehát itt tényleg alaposan kivette a munkáját az alkotmány-elõkészítésbõl.

Meg kell hogy mondjam, rendkívül jólesett nekem, amit a mi indítványunkról, a 37. pontban lévõ indítványról, amit Molnár Péter képviselõtársam alattunk bemondott. Borzasztó jó érzéssel hallgattam, és az az igazság, mintha a saját gondolataimat, szavaimat, érvelésemet hallottam volna vissza Sepsey Tamástól. Az alkotmány-elõkészítõ bizottságban én magam is, amikor indokoltam ezt az indítványt, gyakorlatilag hasonlókat, szinte ugyanezt mondtam el, mint Sepsey Tamás.

Egyetlenegy bökkenõ van a dologban. Egyedül a Demokrata Fórum nem támogatta az indítványomat. Úgyhogy én most Sepsey Tamásnak a felszólalását, hogyha nem haragszik, akkor olybá veszem, hogy megváltozott ezek szerint a Demokrata Fórumnak a véleménye, és én ennek borzasztóan örülök, hogy azt az egyetlenegy nem szavazatot, ami megakadályozta ennek az indítványnak az elfogadását, ezek szerint a Demokrata Fórum visszavonja, és akkor mégiscsak támogatják a mi indítványunkat. Akkor már tényleg volt értelme a mai napnak, ha másért nem, már ezért. Hogy itt üljünk, hogy ez megtörtént. Úgyhogy ezt nagyon köszönöm Sepsey Tamásnak.

Még egyetlenegy gondolatot engedjenek meg, hogy elmondjak. Egyetértettem azzal az érvelésével is, amit Salamon László indítványával kapcsolatban mondott el, általánosságban is hadd mondjam el a Salamon-féle indítványokról, hogy tartalmilag a döntõ részével mi egyetértettünk. Én magam is, személyesen egyetértek. Salamon László is elmondta, hogy kevés ideje volt beadni az indítványokat, ezért mondta, hogy mindig elfogad módosításokat ezzel kapcsolatban. Nagyon kevés tartalmi vitánk volt.

Az az igazság, hogy a szolidaritás elvének a megjelenítése egy KDNP- indítványra bekerült az alkotmány legelejére, hiszen a Kereszténydemokrata Néppárt javasolta azt, hogy szerepeltessük, hogy a "szabadság, egyenlõség, testvériség" szellemében kell megalkotni az alkotmány passzusait, és eszerint kell gyakorolni az emberi jogokat a késõbbiekben. Tehát a testvériség mint a szolidaritás elve, rögtön a legelején, a legfontosabb passzusokban fog megjelenni az alkotmányban. Úgyhogy itt is úgy érzem, hogy tartalmilag, amit Salamon László szeretne, az beépül az alkotmányba. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage