Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Lehet, hogy nem is kívánok a két perccel teljes mélységében élni. Arra szerettem volna e szabály alkalmazása során felhívni a figyelmet, hogy amennyiben egy bármely ország vagy bármely társadalom közigazgatása és a valós közösségi, gazdasági, szerkezeti viszonyai tartósan eltérnek egymástól, ebben az esetben az egész politikai intézményrendszerben is megjelenhet egy olyan torzó, mint amit például az elmúlt négy évben tudok bizonyítani. Nem biztos, hogy torzó volt. Lehet, hogy az volt a jobb megoldás.

De nem lehetett mit kezdeni a megyével, a sok apró önkormányzattal, településsel például a megyei közgyûlések tagjainak választása tekintetében. Nagyon érdekes módon pont a kistérségi gondolkodás ott jelent meg elõször, egy választójog eszközrendszerén keresztül - amikor ez a kvázi jelenkori rendszer -, tehát több településnek kellett megyei önkormányzati képviselõt választani. Az már egy viszonylag önkényes - hogy is mondjam - beavatkozás volt abban, mondjuk egy aprófalvas településszerkezetben, ahol egy limitált létszám és a politikai kényszer oda vitt, hogy - egy szükségszerû kényszer, ezt is hozzáteszem -, hogy ezeket a delegátusokat tetszés szerint, vagy éppen beleférõ közösségek delegátusaként kellett a megyei közgyûlésben elképzelni. Ugyanakkor ugyanazon településbokorban mondjuk öt- vagy négyféle párt volt az, amely az önkormányzatokban éppen akkor, az önkormányzati hatalom letéteményese volt.

Na most egy teljesen természetes dolog volt, hogy egy integrált érdeket, politikai érdeket soha nem tudtak megjeleníteni ezekben a megyei közgyûlésekben, aminek aztán lehet értékelni az eredményét, hogy... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ...és elnézést, befejezem elnök úr, lehet értékelni az eredményét a politikasemleges-e vagy politizált lett-e a megye az utóbbi választási rendszer alkalmával. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage