Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Salamon László avatott és hivatott elõadása után tulajdonképpen csak minimális kiegészítéssel, vagy egy-két késedelmet nem tûrõ, elõkészítõ lépésre való figyelemfelhívással járulhatok hozzá az általa elõadottakhoz.

Legyen szabad emlékeztetnem arra az örvendetes mozzanatra, hogy az általam a magyar külpolitikai államcélok kapcsán az 51. pontban idézett és az alkotmány-elõkészítõ bizottság által támogatott módosító javaslat szerint legyen ezeknek, tehát az államcéloknak sorában kiemelt fontosságú a határon túli magyarsággal való törõdés, az iránta való felelõsség s a többi, s a többi problémája. Továbbá ennek gyakorlati érvényesítése minden irányúan.

Legyen szabad ezt összekapcsolni a Salamon László által alaposan alátámasztott javaslattal, az országgyûlési választásokon való részvétel, a külföldön élõ magyar állampolgárok részvételének ügyével. Õ már utalt arra, hogy ez a külföldön élõ magyar állampolgárok számára is olyan nagyon igényelt jog számukra jelent eljárásbeli feladatokat, amelyekre nekik is föl kell készülniük.

Legyen szabad felhívni a figyelmet arra, hogy ez a magyar külképviseletek, és általában a magyar Külügyminisztérium, sõt diplomácia számára is igen jelentõs elõkészületi feladatokat jelent. Ezeknek a jogi és gyakorlati elõkészítésére kívánom külön is felhívni a figyelmet. Hiszen nyilvánvalóan fölmerül a kettõs állampolgárságú honfitársaink joggyakorlásának a kérdése, amelyhez a különbözõ országok más és más módon viszonyulnak vagy viszonyulhatnak. Tehát nem elég az elõttünk álló idõtáv utolsó szakaszában foglalkozni ezzel a kérdéssel, hanem ennek hosszú távú elõkészítése feltétlenül szükséges.

Egyetlen kérdést szeretnék még érinteni. Ugyancsak elõterjesztett javaslatokat kívánok ebben a vonatkozásban támogatni, illetve bizonyos mozzanatokra felhívni a figyelmet.

A törvényhozás szerkezetét illetõ alapállás tekintetében megint Salamon László úrra szeretnék hivatkozni. Az õ javaslatai egyértelmûek abban a tekintetben, hogy - idézem -: "a Magyar Országgyûlés továbbra is egykamarás legyen".

Én úgy gondolom, hogy - nyilvánvalóan - a normaszövegben ez kijelentõ módon kerül majd megfogalmazásra, amennyiben a többség - reményünk szerint - ezt támogatja. Nem kívánom ennek az érveit hosszan fejtegetni, de egy mozzanatra mindenképpen utalni szeretnék. Nagyon gyakran fordul elõ, nemcsak a publicisztikában, hanem a tisztelt Házban is - egy ízben már utaltam rá -, hogy múltbeli történeti hivatkozásként felmerül, hogy Magyarország hajdan nagyobb területét figyelembe véve is csak kis hányaddal nagyobb képviselõvel bírt.

Legyen szabad hivatkoznom arra, hogy azok a periódusok mindig a kétkamarás Magyar Országgyûlés periódusai, amelyekre hivatkozni kívántak, ahol a két kamarának az együttes létszáma többszörösen múlta felül a jelenleg hatályos törvényben szereplõ törvényalkotói számot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage