Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Igen tisztelt Ház! Az elõttem szólókhoz kapcsolódva, csupán két kérdéshez szeretnék hozzászólni.

Az egyik a külföldön élõ nagykorú magyar állampolgárok szavazati joga, amely végre valóságban megszavaztatik, és a külföldön élõ - valószínûleg kettõs állampolgárságú - nagykorú magyar állampolgárok szavazhatnak a választójog szerint a választásokkor.

Itt azonban fel szeretném hívni a figyelmet két jelenségre. Az egyik, hogy lényegében ez erkölcsi elégtétel is mindazoknak, akik a magyarságukhoz hûek maradtak, a magyar ügyekért dolgoztak, áldozatot hoztak, s nem szakadtak el lélekben, sokszor még fizikailag sem a hazájuktól. Tehát ezt lényegében kötelességünk mindazoknak megadni, akik erre érdemesek és természetesen jogilag alkalmasak.

Azonban van még ennek két másik része is, amit meg kell említenem. Az egyik az, hogy fölmerült az alkotmány-elõkészítõ bizottságban egy-egy résztvevõtõl, hogy ezek nem fizetnek adót. Ez egyrészt igaz, másrészt azonban nem. Igaz abban a vonatkozásban, hogy de facto nem fizetnek. Magyarországon is van számos olyan választópolgár, aki nem fizet adót. Azonban ez még nem volna példa. De ezek, akikre én gondolok, ezek legtöbbje többszörös adóját lefizette, mert a magyarságért kulturálisan, politikailag, szociálisan végzett munkájukat ezeknek 90 százaléka ingyen végzi, sõt a saját pénzébõl fedezi. Úgy érzem, hogy ez elég nagy adó Magyarország részére azok részérõl, akik távol vannak.

A másik pedig, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezek a külföldön élõ nagykorú magyar állampolgárok - használhatók. Kint élnek egy országban, amelynek a gazdasági, politikai, kulturális helyzetét és társadalmi helyzetét ismerik, a nyelvet természetesen szinte teljesen tökéletesen. Ezeket bizonyos külföldi konferenciákon - mi ezt egyszer kipróbáltuk, a Kereszténydemokrata Néppárt, egy brüsszeli értekezleten, és nagyon jól bevált, hogy egy ottani, ott élõ honfitársunk részt vett és nagyon jól képviselte az Európai Demokrata Unióban az ügyünket, mert nem tudtunk kimenni.

(8.30)

Tehát ezeket be kell kapcsolni - amit meg kell mondanom, az elmúlt négy évben, de jelenleg is teljesen elhanyagolják ezeknek a használatát, ezeknek az értékét, és igenis ilyen külföldi konferenciákon, ha másképp nem, legalábbis részt vevõ jelleggel, de néha aktív delegátusi megbízatással is részt vehetnek. Természetesen a jogi feltételek megvannak.

A másik észrevétel, amit szeretnék tenni - röviden -, az egy- és a kétkamarás rendszerre. A Kereszténydemokrata Néppárt a kétkamarás rendszer mellett van azért, mert a parlamentünk jelenleg ebben az állapotában csonka. Itt nincsenek az érdekképviseletek, nincsenek a szellem és tudomány képviselõi, nincsenek a kisebbségi jogok képviselõi, abban az értelemben, ahogyan mi értelmezzük, nincsenek a történelmi egyházaknak a képviselõi.

Hogy ezt miként lehet áthidalni - ebben a percben nem tudom, de elhangzott javaslat, hogy addig, amíg a kétkamarás rendszer meglenne, bizonyos delegátusi szisztémát kéne kidolgoznunk, hogy itt legyenek a parlamentben és teljesek legyünk, mert ezeknek a részvétele, szakértelme nélkül a parlament nem teljes.

Ezt a két észrevételt akartam megtenni, tehát nagy örömmel üdvözlöm, hogy a külföldön élõ magyar állampolgárok szavazatjoghoz jutnak. A technikai eljárás nem is egyszerû, de viszont ez már megoldható kérdés. A másik pedig, hogy gondolkozzunk: amíg a kétkamarás rendszer létrejön egy delegátusi szisztémával teljessé tegyük a parlamentet. Köszönöm. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage